Bosna i Hercegovina     | 20.06.2023. 16:35 |

Članovi Vijeća za štampu u BiH u Brčkom održali predavanje na temu 'Borba protiv dezinformacija'

FENA Vladimir Matijević, Foto: Ilustracija

BRČKO, 20. juna (FENA) - Članovi Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini danas su u Brčkom održali predavanje na temu „Borba protiv dezinformacija“ i najvažnijih izmjena i dopuna Kodeksa za štampane i online medije u BiH.

- Protiv dezinformacija može se boriti medijskom pismenošću i medijskom kulturom, što u konačnici znači da moramo imati obrazovanu i aktivnu publiku, odnosno korisnike medija koji će biti u stanju sami se boriti protiv dezinformacija - kazao je član žalbene komisije za štampu Enes Osmančević. On je dodao kako je cilj današnjeg predavanja ovu oblast urediti na jedan profesionalan način koji je u skladu i sa Zakonima i etičkim standardima profesije.

Pored borbe protiv dezinformacija, radi se i na izmjeni i dopuni Kodeksa za štampane i online medije u BIH, a Osmančević dodaje da je planirano izmijeniti 15 članova ovog kodeksa, te dodati osam novih, a neki od njih su član koji se odnosi na protivljenje savjesti novinara, odnosno novinar ima pravo da odbije neki zadatak, ako se to protivi njegovom uvjerenju, zatim član koji se odnosi na korišćenje tehnologije, naime tehnologija se uvijek treba koristiti u dobroj namjeri, nikako u lošoj i slično.

Asistentkinja na fakultetu za političke nauke u Banja Luci Jovana Mlinarević govorila je o alatima koji pomažu novinarima da ne upadnu u zamku širenja dezinformacija.

Novinari Brčko distrika uzeli su aktivno sudjelovanje u radu okruglog stola iznoseći poteškoće i probleme s kojima se najčešće susreću prilikom dolaska do informacija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu