Bosna i Hercegovina     | 26.06.2023. 15:42 |

Zaključci konferencije 'Medijske inovacije i trendovi'

FENA Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Po završetku konferencije "Medijske inovacije i trendovi - SLoboda medija i oblikovanje budućnosti medija" zamjenik direktora Federalne novinske agencije (FENA) Ilija Musa prezentirao je zaključke:

1. Medijske slobode i odgovornosti u BiH moraju se štiti i razvijati u skladu s pozitivnopravnim propisima temeljenim na međunarodnim standardima. U tom kontekstu posebni se napori trebaju ulagati u oblikovanje pravnog okvira namijenjena djelovanju suvremenih medija s posebnim naglaskom na transparnetnost medijskoga vlasništva, kao i na kontinuiranu edukaciji novinara, te podizanje razine medijske pismenosti u općoj populaciji.

2. Razvoj zakonodavstva vezanog za zaštitu intelektualnog vlasništva treba omogućiti puno ostvarivanje autorskog i srodnih prava novinara i medijskih djelatnika kako u pogledu zaštite tekstualnih, jednako tako i pogledu zaštite multimedijalnih sadržaja, a novinari i medijske kuće trebaju poduzeti korake k osnivanju asocijacije kojom bi se kolektivno štitila njihova prava.

3. Budućnost medija uveliko je uvjetovana digitalnom transformacijom i razvojem online sadržaja. Sustavno uređivanje medijskoga tržišta, regulacija tržišta oglašavanja i poticanje kreativne industrije temelj su za razvoj suvremenih medija u BiH. Urednička neovisnost i slobodno tržište koje jamči neovisnost financiranja medija poticat će pluralizam medija i medijskih sadržaja čime će se aktivno razvijati i demokratske vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Kontinuirana edukacija i formalno obrazovanje medijskih djelatnika kao i razvoj medijske pisemnosti publike od presudne su važnosti za razvoj medija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Najave događaja za 09.04.2024. godine (utorak)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu