Kultura     | 02.07.2023. 09:36 |

Film 'Ritmovi i boje nemira' u pratećem programu Pozorišnih igara BiH

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Imrana kapetanović

JAJCE, 2.jula (FENA) - Sociologinja i književnica Saida Mustajbegović autorica je dokumentarnog filma „Ritmovi i boje nemira – Collegium Artisticum 1939. – 1941.“ koji će biti prikazan u okviru pratećeg programa Pozorišnih igara u Jajcu. Projekcija filma će biti upriličena u holu Doma kulture Jajcu u 17.00 sati.

 

Dokumentarni film "Ritmovi i boje nemira - Collegium Artisticum 1939. – 1941.", govori o kulturnoj sceni grada Sarajeva iza koje stoje osnivači kulturno-umjetničke grupe „Collegium Artisticum „ koja je osnovana  pri Sarajevskoj filharmoniji 1939. godine u Sarajevu. Njeni osnivači su slikar Vojo Dimitrijević, muzičar Oskar Danon, plesačica i koreokoreografkinja Ana Rajs i arhitekta Jahiel Finci.

Autorica fima Saida Mustajbegović u izjavi za Fenu kazala je da je u njenom  autorskom mapiranju mjesta na kojima se film treba prikazati bilo i Jajce zbog svega što ovaj grad simbolički, ali i faktografski znači u različitim vremenima.

-Čudesno je ovo današnje vrijeme, a tako je bilo i ono u kojem je nastala i djelovala avangardna grupa Collegium Artisticum 1939-1941. Okupljeni oko Collegium artisticuma prvi otpor fašizmu, koji je dolazio, pružili sukroz različite umjetničke angažmane, a na koncu njihov rad zabranjen je 1941. godine zbog predstave Zašto plače Ema zbog koje je prvi priveden Emerik Blum. Poruka te jednočinke bila je da jedan čovjek ništa ne može sam. Članovi Collegiuma i nakon zabrane su na druge načine nastavili djelovati, a Anika Rajs (kasnije Ani Radošević) našla se u Kazalištu narodnog oslobođenja i igrala u predstavama 1943. godine tokom zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

Film je u Bosanskom kulturnom centru premijerno prikazan 9. maja prošle godine (vrlo značajan datum u Evropi), a na Sarajevo film festivalu počeo je njegov festivalski život. I to je važno u mom autorskom mapiranju – SFF je nastao kao vid otpora kulturom.  I na koncu film je u petnaest dana na dva međunarodna festivala prošli mjesec proglašen najboljim dokumentarnih filmom.  Prvobitno je nagrađen na SEE film festivalu Paris Berlin Washington a prije nekoliko dana dobio je Barcelona INDIE AWARDS BIAF - izjavila je Mustajbegović.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Teatrolog Zoran Mlinarević selektor Pozorišnih igara u Jajcu

Na SEE Festivalu Paris Berlin Washington nagrađen film o avangardnoj grupi Collegium Artisticum

Mustajbegović: Svaki autor ili čak preciznije knjiga ima vlastiti DNK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu