Bosna i Hercegovina     | 06.07.2023. 13:28 |

Predstavljen priručnik 'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji'

FENA Aida Kovač, Foto: Aida Kovač

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Priručnik za novinare/ke i student/ice novinarstva "Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji", čiji su autori profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo,  urednik CIN-a Aladin Abdagić i novinarka Suzana Mijatović predstavljen je danas.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Dženana Burek je kazala da je priručnik nastao u sklopu projekta "Medijska etika i izvještavanje o korupciji", koji Vijeće realizira uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

- Cijenim da je u ova vremena koja su jako teška za medije, najavama donošenja represivnih zakona, raznim pritiscima, jako važno sarađivati s novinarima i pokušati pomoći im u što boljem radu, podizanju profesionalnih standarda izvještavanja - navela je Burek.

Dodala je da je ovaj priručnik dio toga na čemu Vijeće radi i radit će u narednom periodu.   

Profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo je kazala da je cilj bio da naprave materijal koji bi mogao da bude koristan, prije svega za mlade novinare i novinarke i studente i studentice novinarstva, kako bi na određeni način bolje razumjeli kako napraviti korektnu, etički odgovornu i profesionalnu istraživačku priču o korupciji.

Po njenim riječima, priručnik je zamišljen kao kratak vodič ili mjesto na kojem su sažete ključne teme vezane za sam proces nastajanja  novinarske priče o temi korupcije - kako uopšte odabrati ili propitati temu, na koji način odabrati pristup, kako pristupiti izvorima i sadržaju koji je na raspolaganju, kako provjeriti činjenice i u konačnici kako oblikovati priču.

- U fokusu nam je bio etički kontekst, dakle kako u cijelom kontekstu postupati kao profesionalan i odgovoran novinar na etičan način. Vodili smo se odredbama Kodeksa za štampu i online medije, nastojeći na određeni način i pokazati kako taj kodeks treba da živi u praksi u procesu nastajanja novinarske priče i njenog predstavljanja javnosti - kazala je Turčilo.

Cilj nam je, dodala je ona, da ovakav priručnik bude 'pri ruci' mladim kolegicama i kolegama kada imajuju određenu etičku ili bilo koju drugu dilemu tokom procesa nastajanja priče.   

Urednik Centra za istraživačko novinarstvo Aladin Abdagić je kazao da je glavni fokus rada CIN-a istraživačko novinarstvo.

Po njegovim riječima, istraživačko novinarstvo je specifično po tome što pokušava da otkrije stvari koje drugi ljudi pokušavaju sakriti od javnosti.

Novinarka Suzana Mijatović je kazala da su nastojali da mladim kolegicama i kolegama prenesu iskustva i znanja koja su oni stekli u svom radu i da im pomognu da riješe neke dileme s kojima će se sasvim sigurno susretati kroz posao.

- Znamo kakva je situacija u našim medijima, da ne postoje idelani uvjeti, da svi oni zbog ograničenog i vremena i finansijskih sredstava neće moći nikada da se posvete nekoj novinarskoj priči onako kako bi oni željeli. Ali da se, unatoč svim ovim teškim okolnostima u kojima se nalaze bh. mediji, i svim problemima sa kojima se novinari svakodnevno susreću, ipak mogu napraviti dobre priče - istaknula je Mijatović.

Priručnik "Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji" će u prvoj fazi biti dostupan online, na web stranici Vijeća za štampu i online medije u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSOTC - Održan temeljni kurs o upravljanju medijima u operacijama podrške miru (VIDEO)

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel