Bosna i Hercegovina     | 07.07.2023. 14:01 |

Bećirović razgovarao sa Ramom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom o odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

Bećirović je naglasio da država Bosna i Hercegovina podržava Berlinski proces i da je potrebno hitno prekinuti opstrukcije iz bh. entiteta RS.

- Ne postoji nijedan opravdan razlog da entitet RS blokira potpisivanje tri sporazuma koje je uime Bosne i Hercegovine potpisao Zoran Tegeltija. Posebno je štetno da entitet RS blokira usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu. To predstavlja direktan udar na izgradnju dobrih regionalnih odnosa i to se mora hitno prekinuti - kazao je. 

Bećirović i Rama ocijenili su da su odnosi dvije zemlje prijateljski i izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom. Sagovornici su konstatirali da postoji obostrani interes da se dodatno unaprijede postojeći dobri odnosi, te da će tome doprinijeti otvaranje Ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji, ali i otvaranje Ambasade Albanije u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je upoznao premijera Ramu sa ugrožavanjem ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ukazao na ozbiljnost situacije u našoj zemlji.

Posjeta premijera Republike Albanije Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru koje će posjetiti i Skoplje, Prištinu, Beograd i Podgoricu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rama: Srbija mora priznati Kosovo

Rama: U najboljem interesu Zapadnog Balkana je ispunjavanje kriterija za pristup EU

MUP HNŽ: Vozao se s automatskom puškom kroz grad

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu