Kultura     | 18.07.2023. 20:35 |

U Sarajevu otvoren 15. Telemach Omladinski Film Festival (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Svečanom ceremonijom otvaranja u Pozorištu mladih, te projekcijama na otvorenim kinima Poli Open Air Gimnazijska, Vils Summer Screen i Ilidža Open Air večeras je počeo 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo.

- Ovo je najspektakularnije izdanje OFF-a do sada, sa najvećim brojem premijera te novim programima, koji će zasigurno privući veći broj ljubitelja filma. Bit će prikazano 59 filmova iz 14 zemalja u šest selekcija na šest lokacija – rekao je direktor Festivala Kenan Musić.

Kaže da se očekuje više od 18.000 posjetilaca, a danas je već stiglo 50 gostiju iz 14 zemalja.

- Drago mi je što je večeras u Pozorištu mladih Festival otvoren projekcijom filma "Finechy Lane" u kojem glumi mladi sarajevski glumac Harun Ćehović, koji je nedavno magistrirao na Royal Academy of Art u Londonu. Reditelj filma je Marco de Rosso. Ovim filmom odajemo počast Harunu i svim mladim glumcima i filmskim autorima koji nižu uspjehe ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom svijeta – dodao je Musić.

Prvo festivalsko veče svojim prisustvom uveličao je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, koji je ovom prilikom istakao da osjeća veliko zadovoljstvo što Sarajevo pored Sarajevo Film Festivala ima i ovaj Omladinski Film Festival.

- Važno je da mladi filmski radnici imaju prostor da pokažu svoje talente. BiH, kao i region je bogat takvim talentima i bez ovakvog festivala oni ne mogu da pokažu svoje znanje i da se umreže sa starijim kolegama i steknu dodatno znanje. Zbog toga podrška Vlade Kantona Sarajevo ovim i sličnim projektima nikada neće izostati – naglasio je Uk.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala, za sve ljubitelje filma i dobre zabave na trgu ispred Narodnog pozorišta bit će održan koncert makedonskog DJ-a Kirila Džajkovskog.

U okviru ovogodišnjeg Festivala bit će upriličene i besplatne projekcije dugometražnih filmova iz tri selekcije u sklopu Ilidža Open Air na ljetnoj pozornici te Vils Summer Screen u kinu između muzeja.

Pored toga, posjetitelje očekuje i sjajan program dugometražnog filma u sklopu otvorenog kina Poli Open Air Gimnazijska te projekcije takmičarskih kratkih filmova u sklopu Pozorišta mladih.

Ulaznice su već u prodaji za projekcije u sklopu Poli Open Air Gimnazijska, Pozorištu mladih te za Central Clubbing party, dok su ulaznice za ostale sadržaje besplatne i mogu se preuzeti na tickets.omladinski.ba,

Fizička prodaja karata vršiće se putem Box office-a, a radno vrijeme je svaki dan do kraja Festivala od 11 do 20 sati na trgu ispred Pozorišta mladih.

Festivalska groznica ove godine trajaće duže s obzirom na to da je Vlada KS dala saglasnost za rad ugostiteljskim objektima do 02:00 za vrijeme trajanja OFF-a.

Preuzmite VIDEO

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Počeo je 29. Sarajevo Film Festival, zvanična ceremonija u Narodnom pozorištu

Završen 15. Omladinaki filmski festival

OFF: Filmovi u tri otvorena kina, razgovori s filmskim ekipama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu