Ekonomija     | 30.07.2023. 10:26 |

Poslovni forum - Brojne prilike za saradnju između dijaspore i lokalnih preduzetnika

FENA Saopćenje, Foto/ Diaspora Invest

LOPARE, 30. jula (FENA) - Uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest" u Loparama je održan Poslovni forum sa namjerom da se ojačaju veze između Lopara i dijaspore, podstaknu investicije i ohrabri razvoj lokalne ekonomije.  

Predstavnik udruženja "Naša perspektiva" Armin Alijagić naglasio je značaj foruma dodajući da ovakvi događaji omogućavaju da iskaže solidarnost sa našim ljudima u inostranstvu i da se razmotre načini unapređenja saradnje.

- Zbog toga je važno sve što radi USAID u saradnji sa lokalnim zajednicama da bi ova tema ostala u središtu pažnje javnosti. Priče imamo, rezultate imamo, dijaspora je sada više od priče - šta se može napraviti, sada imamo šta pokazati i podijeliti sa drugima -  naveo je Alijagić.

Investitor iz dijaspore Stojan Stevanović pozdravio je inicijativu Opštine Lopare.

- Kao investitor iz dijaspore, vidim brojne prilike za saradnju između naših ljudi u inostranstvu i lokalnih preduzetnika. Lopare imaju mnogo toga da ponude i ovaj forum je korak u pravom smjeru - izjavio je Stevanović.

Predsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Vlado Antić istakao je očekivanja od foruma.

 - Naš cilj je da omogućimo bolje povezivanje naše dijaspore sa matičnom zemljom i očekujem da će ovaj događaj biti važan korak ka tom cilju. Svake godine napravimo jedan korak naprijed, investitor po investitor i pružamo podršku gradu i zavičaju iz kojeg smo potekli - naglasio je Antić.

Dijaspora se vraća kući, želi prenijeti znanje, donijeti kapital i napraviti iskorak. Na nama je da to podržimo, a rezultati neće izostati, poručili su organizatori.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

DiaLab Social Impact Network - Dogovorene smjernice za saradnju organizacija dijaspore

VTK/STK BiH: Bh. kompanije spremne za ulazak u CBAM sustav

Hodžić: Naša zemlja može postati prepoznatljiva po industriji namještaja 

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu