Sarajevo film festival     | 09.08.2023. 08:06 |

Sarić: Dokumentarci osuđeni da prate određene trendove, sve manje je istinski autorskih djela

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Esma Sarić

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - Dokumentarni film "Za Ajlin" u režiji Esme Sarić, priča o dugogodišnjoj borbi oca Edina Čizmića za starateljstvo nad svojom kćerkom Ajlin, zabilježit će svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu 14. augusta u okviru programa BH film.

Taj kratki dokumentarac producirao je apsolvent Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Dženan Esko, pod vodstvom redovne profesorice i producentice Amre Bakšić Čamo.

Govoreći o radu na ovom filmu, Esma Sarić je u razgovoru za Fenu kazala da je producent Dženan Esko kontaktirao prošle godine sa željom da bude reditelj filma.

- Dženanu je ovo diplomski rad na Akademiji, s kojim bi uspješno trebao da diplomira produkciju. Bilo je veoma izazovno u kratkom vremenskom roku od par dana prikazati vjerodostojan portret, obaviti istraživanje, razgovore sa protagonistima te i putovati do Novog Pazara, ali smatram da je upravo izazov ono što može inspirisati umjetnost - kazala je Sarić.

Rediteljica Sarić navodi da je za ovu potresnu priču snimljeno deset sati materijala od kojih se prikazuje tek djelić manji od 20 minuta. 

- Nemoguće je ostati objektivan kada su ovakve priče u pitanju, dali smo sve od sebe da najbolje prikažemo prije svega emociju, borbu, patnju ne samo oca, nego i čitave porodice. Ova tragična priča je za njih svakodnevnica, i mada svako od nas nosi probleme i teške životne događaje, možda me najviše pogađa činjenica da uprkos svim naporima ne možemo da uradimo ništa više od filma. Nadamo se da će makar to jednim dijelom pomoći u njihovoj borbi - podvukla je.

Komentirajući rad na dokumentarnim filmovima i izazovima tog rada, smatra da se na kraju u montaži odlučuje koji dijelovi istine će se prikazati publici. Ističe da taj žanr filmova zahtijeva ogromno strpljenje i vrijeme, neki se nerijetko snimaju i po nekoliko godina.

- Kako radim i kao festivalski distributor dokumentarnih filmova, poznajem i tu stranu, s te perspektive mogu da nažalost izjavim da smo postali "instant empatija" svijet. Dokumentarci su osuđeni da prate određene teme i trendove, sve manje je istinski autorskih djela u svijetu, ali i kod nas - mišljenja je ona.

Govoreći o tome koliko je upravo dokumentarni film "pregled onoga što se zaista događa", Sarić kaže da se istinom može manipulisati.

- Da, zaista postoje dokumentarci koji vjerodostojno prikazuju sve, ali postoje i dokumentarci koji su režirani da vam pokažu istinu koju reditelj želi da vidite. Kada me neko pita da mu preporučim dobar triler, ja kažem da pogleda dnevnik. Toliko je crne hronike da bi pomislili da živimo na divljem zapadu, a sve manje je lijepih vijesti koje se dešavaju svakodnevno. Eto, tako vam je i sa dokumentarnim filmovima većinom, djelić istine nije cjeloukupna istina, te je sklona manipulaciji poput svega u umjetnosti - podvukla je Sarić.

Kada je riječ o nekoj mogućoj budućnosti za Ajlin i njenog oca, Esma Sarić podvlači da čitava ekipa gaji nadu da će se jednom povezati.

- Pravda je spora, ali je dostižna, pogotovo kada uvidite koliko napora jedan roditelj daje da vidi svoje dijete. To nije česta pojava u našem društvu, sama ja bih voljela takvog oca, s obzirom na to da sam svog vidjela tek par puta u životu, a mislim da će se mnogi povezati sa tom emocijom ljubavi jednog oca i njegovoj borbi - podvukla je rediteljica filma "Za Ajlin" koji će biti prikazan u okviru programa BH Film Esma Sarić.

Esma Sarić je rođena 2. juna 1993. u Čapljini, diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i trenutno je prva generacija studenata master studija filma na Fakultetu dramskih umjetnosti u Crnoj Gori. Radila je kao edukator u oblasti filmske režije na radionicama u organizaciji UN-a i Univerziteta u Bolonji, kao i reditelj na brojnim međunarodnim koprodukcijama u Austriji, Kataru, Turskoj, Italiji i Njemačkoj. Njeni kratki igrani filmovi prikazani su na niz međunarodnih i regionalnih festivala. Njena trenutna pozicija je u Split Screenu, prvoj kompaniji koja se bavi prodajom i distribucijom filmova na području Balkana, gdje radi kao menadžerica festivala i akvizicija. Ona je takođe nagrađivana i objavljena pjesnikinja i aforističarka.

Split Screen je kompanija za prodaju i distribuciju filmova koju je osnovala Marcelle Jelić prije nešto više od godinu dana. Jedina je kompanija te vrste sa sjedištem na Balkanu. Ekipu čine četiri žene: Marcella Jelić i Naida Šahinagić u sektoru prodaje, te Esma Sarić i Lorena Morin u sektoru festivalske distribucije. Katalog se sastoji od kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koji su svoje svjetske premijere između ostalih imali na Venecija Film Festivalu, Berlinaleu, IDFA-i itd.

Projekcija filma "Za Ajlin" bit će u 12 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Od 26. oktobra u kinima u BiH 'Ekskurzija' rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu