Kultura     | 12.09.2023. 09:17 |

Cvitanušić: Everest metafora za postizanje uzvišenih ciljeva vlastitim radom i trudom (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Dokumentarni film 'Svako ima svoj Everest' prati uspon bh. alpiniste Tomislava Cvitanušića na najviši vrh svijeta - Mount Everest (8.848 m.n.v.), ali govori i o univerzalnim vrijednostima, a premijerno je prikazan na Šestom AJB DOC Festivalu. Film je rađen u koprodukciji Al Jazeera Balkans i MYTV, a autori su Midhat Mujkić i Tomislav Cvitanušić.

Cvitanušić je obradovan činjenicom da je publika na pravi način doživjela taj film, za koji kaže da je iskren i govori o univerzalnim životnim vrijednostima koje se mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

- Ovaj film govori o vrijednostima kojima se trebamo vratiti da bismo ozdravili, kao društvo i kao zajednica. Sudeći po reakciji publike i punoj sali, dvije noći zaredom, izgleda da smo u tom uspjeli. Mislim da smo napravili dobar film, sa dobrom energijom - naglasio je u razgovoru za Fenu.

Sretan je, kaže Cvitanušić, zbog suradnje sa Midhatom Mujkićem koji je složio njegovu priču i njegov doživljaj Everesta. Važno mu što su u tu priču uključili i one od kojih je učio, alpiniste Muhameda Gafića, Edina Durmu, Muhameda Šišića te Dragana Jaćimovića.

- Tim filmom željeli smo ispričati drugačiju priču koja jeste moj lični doživljaj, ali kroz koju pričamo i te neke zaboravljene vrijednosti kao što su trud, zalaganje, prijateljstvo, zahvalnost uz blagu notu patriotizma i ljubavi prema svom gradu gdje sam sve dobio i sve naučio - naglasio je.

Cvitanušić smatra da su alpinizam i penjanje visokih planina zapravo sjajna metafora za život 'jer kad nekome bacite uže, da vas čuva, u njega imate ogromno povjerenje'.

- Ova priča oko Everesta je također metafora i u smislu da samo vlastitim trudom i zalaganjem možete postići rezultat. Može poslužiti i kao poruka mladima da se napornim radom sve može prevazići, stići gdje smo pošli. Film se zove 'Svako ima svoj Everest', a Everest je metafora za postizanje uzvišenih ciljeva vlastitim radom i trudom. Za mene je to bila ta planina, nekome je Everest da se ostvari profesionalno, porodično.... - kazao je. Ističe želju da taj film vidi što više ljudi.

Za sebe kaže da je u planinarenju napredovao polako, a Everest je bio kao logičan nastavak njegovog puta penjanja visokim gorjima.

- Drago mi je što su oni, koji su mene učili, pristali biti protagonisti na filmu i poslati poruke kojima su mene učili, a ja ih prenosim dalje - kazao je.

Tomislav Cvitanušić trenutno je angažiran na humanitarnom radu. Dio je kampanje ‘Zlatni septembar’ Udruženja Srce za djecu’ za pomoć djeci oboljeloj od raka, a u planu je i suradnja sa Udruženjem ‘Dajte nam šansu’ i pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju.

Šesto izdanje AJB DOC međunarodnog dokumentarnog filma održava se od 8. do 12. septembra.

Preuzmite VIDEO

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SmartDoc nagrada AJB DOC Film Festivala za projekat Ines Ezegete

Film "Braća Musemić" osvojio Nagradu publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu

Četvrtog dana Šestog AJB DOC-a panel o kulturi sjećanja i sjajni dokumentarci

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu