Ekonomija     | 27.09.2023. 15:26 |

Turistička zajednica Kantona Sarajevo na Igmanu obilježila Svjetski dan turizma

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: TZKS

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Pred Bosnom i Hercegovinom je puno posla i važno je otvoriti dijalog o zelenim investicijama u turizmu, zaštiti prirode i korištenju resursa koje imamo na održiv način, istaknuto je na obilježavanju Svjetskog dana turizma koje je danas na Igmanu organizovala Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Almir Peštek rekao je na panel diskusiji pod nazivom  "Turizam i zelene investicije" da smo u BiH  tek nedavno u narativ uključili održivi turizam, a dosad smo uglavnom govorili o razvoju turizma s fokusom na ekonomskim ciljevima.

- BiH je vrlo loše pozicionirana u kontekstu zaštite prirode i kulturno-historijskog naslijeđa po obimu područja koja su pod zaštitom - naveo je Peštek.

Dodao je da se mora raditi na promjeni svijesti onih koji se bave turizmom i onih koji kreiraju politike razvoja turizma, ali i na promociju praksi održivog turizma među stanovništvom.

Peštek je istakao da je potrebno posvetiti pažnju efikasnom destinacijskom menadžmentu na različitim nivoima kako bi uskladili ciljeve i interese društva i privatnog sektora.

Haris Fazlagić, v.d. predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, rekao je da je važno da ljudi iz struke i partneri TZKS govore o okolišu u turizmu, jer je zaštita životne sredine u toj oblasti u fokusu stručne javnosti na globalnom nivou.

Precizirao je da oko 80 posto promocije Kantona Sarajevo vrše van BiH i od naredne sedmice kreću sa sajmovima u Londonu, Štokholmu i Parizu, a nakon toga i u Južnoj Koreji, NR Kini i u Turskoj.  

- Cilj nam je smanjenje sezonalnosti u turizmu, odnosno produživanje sezone na proljeće i jesen, te sufinansiranje projekata poput gastro festivala i muzičkih manifestacija kako bi upotpunili turističku ponudu - naglasio je Fazlagić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sarajevo Destination Festival opravdao očekivanja učesnika i posjetilaca

Kanton Sarajevo tokom novogodišnjih praznika posjetilo 13.529 turista

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila turističku ponudu na sajmu TTI Izmir

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel