Bosna i Hercegovina     | 07.11.2023. 13:54 |

Izrada Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH do 2027. godine

FENA Saopćenje, Foto/ Emanuel Soča

MOSTAR, 7. studenoga (FENA) - Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o izradi Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine 2022.-2027. godine.

Ovom odlukom pokreće se proces izrade Strategije koja predstavlja multisektorski strateški dokument u oblasti invalidnosti, a kojim se utvrđuju prioriteti, način njihovog ostvarivanja, financijski i institucionalni okvir, odgovornost za implementaciju, monitoring, evaluaciju i izvještavanje.

U razlozima za donošenje Odluke navedeno je da je prethodna strategija za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH (2016.-2021.) u koju su bili uključeni svi resori od značaja za položaj osoba s invaliditetom imala za svrhu unaprijediti stanje u svim oblastima od značaja za ove osobe, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Imajući u vidu da je implementacijski period tog dokumenta istekao, a zajedničke potrebe i obveze za radom i unapređenjem stanja u oblasti invalidnosti ostaju i dalje, neophodno je donijeti novi strateški dokument iz ove oblasti.

Obrazloženo je i da ova strategija predstavlja najsveobuhvatniji i najusklađeniji koncept rješenja u oblasti invalidnosti, koja se trebaju primijeniti s ciljem inkluzije i izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u FBiH. 

Odlukom Vlade FBiH precizirano je da će se u procesu izrade nove strategije primjenjivati ključni principi izrade strateških dokumenata u FBiH. Strategija će sadržavati prioritete i razvojne pravce definirane u relevantnim domaćim i međunarodnim dokumentima.

Nositelj izrade Strategije je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, koje će voditi i koordinirati proces izrade Strategije, uz učešće Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Sudionici u procesu izrade ovog strateškog dokumenta su nadležne institucije Federacije, županija i jedinica lokalne samouprave, te organizacije osoba s invaliditetom.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će primjenom otvorene metode koordinacije i poštujući princip javnosti, transparentnosti, horizontalne i vertikalne koordinacije, kao i ravnopravnost spolova i jednake mogućnosti za sve građane, formirati radna tijela za učešće u izradi Strategije.

Također, ovo ministarstvo će osigurati usuglašavanje i komplementarnost razvojnih pravaca i strateških ciljeva sa strateškim ciljevima iz Strategije razvoja FBiH 2021.-2027. godina, kao i dokumenata relevantnih za proces integracije BiH u Europsku uniju, te drugih međunarodno preuzetih obveza naše zemlje, navodi se u priopćenju. 

Rok za izradu Strategije je tri mjeseca od dana stupanja na snagu današnje odluke.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu