Kultura     | 01.02.2024. 15:24 |

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

FENA Saopćenje, Foto/ NUBBiH

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUB BiH) danas je predstavljen 28. broj časopisa "Bosniaca" i otvorena izložba "Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike".

 

O časopisu "Bosniaca" govorili su Senada Dizdar, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Lejla Kodrić Zaimović, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik te direktor NUB-a BiH.

Ovčina je naveo da današnja promocija nije tek promocija rezultata jednog časopisa ili jedne institucije, već najprije promocija nauke i obrazovanja u cjelini te pokazatelj priznatosti naše kulturne, obrazovne i naučne misije u svjetskim strukovnim i naučnim tokovima.

- Tome svjedoči, počevši sa brojem koji danas predstavljamo, indeksiranost "Bosniace" u Scopus multidisciplinarnoj bazi sažetaka i citata. Scopus je velika, svjetska bibliografsko-bibliometrijska baza podataka i među najpriznatijim je indeksnim bazama u svijetu. Ova činjenica potvrđuje da je "Bosniaca" časopis visokih naučnih standarda, čemu svjedoči indeksiranost i u drugim velikim bazama od kojih treba izdvojiti, pored pomenute Scopus, baze Web of Science, Erih plus, itd. Naglašavamo da je ovo najvrijednije priznanje za uspješan rad i doprinos "Bosniace" naučnoj zajednici, što nam daje podstrek, ali i obavezu i odgovornost da još odlučnije nastavimo s radom i rezultatima- istakao je Ovčina.

Savjetnik ministrice za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju FBiH Seid Masnica je naglasio da će FMON podržati ne samo razvoj informacione nauke i časopis, već i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH.

Senada Dizdar je naglasila da je pred čitaocima "novi broj časopisa koji ima posebnu vrijednost, jer sa njim počinje i indeksiranje u citatnoj bazi Scopus".

Prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović je sa stručnog stanovišta dala osvrt na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa, pored članaka, donosi i zanimljive priloge.

U sklopu promocije časopisa i obilježavanja 40 godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara, Odjeljenje periodike NUBBiH je priredilo izložbu "Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike".

Direktor Ovčina je naglasio da ova zbirka u NUBBiH prikuplja, čuva i obrađuje fond stare periodike Bosne i Hercegovine. Ona sadrži publikacije o historiji i baštini naroda BiH. U njoj se čuva građa iz 19. i 20. stoljeća, te zbirka obuhvata novine, časopise, kalendare, almanahe, godišnjake i ostalu periodiku od sredine 1800-ih do 1945. godine.

Izložbu "Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike" je otvorila pomoćnica ministrice za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS Azemina Njuhović.

Promociji i izložbi su, pored promotora, prisustvovali i autori objavljenih članaka, predstavnici akademske zajednice i bibliotečki djelatnici iz biblioteka Bosne i Hercegovine.

"Bosniaca" je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, iz bibliotečkih, informacijskih, humanističkih te društvenih nauka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NUBBiH od danas nije u mogućnosti pružati usluge korisnicima

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

NUBBiH promovisao tri nacionalne bosanskohercegovačke bibliografije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu