Bosna i Hercegovina     | 02.02.2024. 11:10 |

Sattler i Lungarotti u Bihaću otvorili obnovljeni Odjel dječije kirurgije

FENA Foto: FENA

BIHAĆ, 2. februara (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i direktor Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać Hajrudin Havić danas su svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvorili obnovljeni Odjel dječije kirurgije u Bihaću. Tom prilikom je istaknuto da je Unsko-sanski kanton bio i ostao u fokusu svih napora Evropske unije u BiH, zbog toga što je uočeno da ide u pravom smjeru.

Sattler je kazao kako mu je drago da je ponovno u Bihaću, te se prisjetio lošeg stanja tog odjela i dodao da su odmah nakon što su uvidjeli to stanje prešli sa "riječi na djela".

- Jutros sam se sastao sa premijerom i ministrima, te razgovarao o temo provedbi reformi, uskoj saradnji Ureda za borbu protiv korupcije i generalnom napretku koji je uočen, a mi smo tu ga podržimo. Želimo još više da pružimo pomoć i potpomognemo napredak u socijalnom sektoru, unapređenje rada i uslova u sektoru zdravstva, te dodatno unaprijediti uslove koji će u ovaj kanton privući još veći broj turista, a naravno, da imamo i funkcionalan Ured za borbu protiv korupcije koji će biti u prilici da izvršava svoju osnovnu funkciju - naglasio je Sattler.

Istaknuo je kako je taj kanton pod velikim teretom u smislu upravljanja migracijama, te je zahvalio vlastima, posebno građanina Unsko-sanskog kantona koji su pokazali "jedno veliko srce i iznimnu ljudskost u tretiranju svih osoba koje su pokretu".

- Mi i dalje nastavljamo sa pružanjem finansijske podrške tome, a jedan od takvih primjera su sredstva koja se osiguravaju za oblast socijalne kohezije i tu imamo predviđena sredstva od nekih tri miliona eura. Radi se o aktivnostima koje se provode paralelno sa migracijskim mjerama kao što je Kamp Lipa i drugi objekti i lokacije. Dakle, radimo na socijalnoj koheziji i zbog toga je rekonstrukcija Odjela dječije kirurgije jedan od važnih elemenata te socijalne kohezije – kazao je ambasador Sattler.

Da je projekat obnove dječije kirurgije od izuzetnog značaja za Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, govori i podatak da je taj odjel već šest godina u nekoj vrsti emigracije, te se premješta i seli sa lokacije na lokaciju što im uveliko otežava normalan rad i funkcionisanje.

- Konačno ćemo uspjeti dječiju kirurgiju odvojiti od odrasle kirirugije i konačno dobiti kvalitetan prostor tako da možemo zdravstvenu zaštitu djece podići na jedan viši nivo – kazao je direktor Kantonalne bolnice dr. Havić.

Pored ambasadora Johanna Sattlera šefa Delegacije Europske unije u BiH, svečanosti otvaranja Odjela dječije krirugije prisustvovala je i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti, koja je istakla da je za IOM u BiH ovo vrlo značajan momenat iz razloga što će zdravstvenu zaštitu i pomoć u ovom odjelu dobivati i djeca migranata koji prolaze kroz BiH.

-Želim podsjetiti da 10 posto svih migranata koji prolaze kroz BiH su ustvari djeca i ovaj odjel će pružati usluge zdravstvene zaštite i toj djeci, ali i djeci lokalnog stanovništva. U rekonstrukciju je uloženo oko 240.000 KM i plus je donirana oprema za odjel. Ovo je dio većeg projekta socijalne kohezije koji se provodi na Unsko-sanskom kantonu gdje je do sada uloženo 1,7 miliona KM u proteklih nekoliko godina za aktivnosti socijalne kohezije u Unsko-sanskom kantonu a to uključuje izgradnju dječijih igrališta, putne infrastrukture i sličnih projekata – istakla je Lungarotti.

Uime Federalnog ministarstva zdravstva svečanosti je prisustvovao Goran Čerkez, koji je istakao da je Evropska komisija u proteklih sedam dana otvorila dva servisa namijenjena djeci – jedan u Sarajevo, i ovaj koji je danas otvoren u Bihaću, koje je finansijski podržala, te je naglasio kako je investiranje u djecu zalog za budućnost.

- Mi u Međunarodnoj organizaciji za migracije često gledamo partnera koji je vezan za migracije. Međutim, zahvaljujući IOM-u, podsjetiću da je upravo u ovom kantonu napravljen veliki napredak u zdravstvenom sektoru i da su mnoge zdravstvene ustanove obnovljene i donirana im je oprema. Dakle, sa takvim partnerima kao što su Evropska unija i IOM zadovoljstvo je raditi i nastavit ćemo surađivati i dalje, kako u ovom kantonu, tako i u drugim kantonima u Federaciji BiH – kazao je Čerkez.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Bihaćka bolnica uvodi softver za automatizirano formiranje listi čekanja pacijenata

Dansko vijeće za izbjeglice - Donacija za Kantonalnu bolnicu u Bihaću

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu