Bosna i Hercegovina     | 07.02.2024. 10:39 |

Mehić: Obilježavanje svake godišnjice ZOI-a treba da ima neko posebno mjesto

FENA Jasna Avdibegović, Foto: Arhiva

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - U sklopu obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu planirano je organiziranje bogatog sportskog i kulturnog programa. 

Direktor KJP ZOI 84 Jasmin Mehić kazao je Feni da će na Bjelašnici, između ostalog, biti organizirana dva događaja, čije je održavanje još u planu. Dodao je da je nažalost ove godine zima blaža i manjak je snježnih padavina.

- Mi imamo dva događaja za Bjelašnici. Jedan je međunarodni skijaški dan u petak 9. februara i veliko takmičenje u alpskom skijanju Evropa kup superG - disciplina za mušku kategoriju (16.-17. februara). Oba takmičenja su još u planu. Odluka o Evropa kupu će biti donijeta u subotu, kada dolazi predstavnik Međunarodne skijaške federacije (FIS) koji će uraditi ujedno i kontrolu terena. Ova godina je zaista teška, ne samo na Bjelašnici i u Bosni Hercegovine, nego i Evropi. Došlo je do otkazivanja velikog broja takmičenja, posljedni u nizu velikih otkazanih su Garmisch-Partenkirchen i francuski Chamonix - kazao je Mehić.

Dodao je da u ovakvim godinama moraju svi imati razumijevanja kako i u skijaškoj zajednici, tako i u Međunarodnoj skijaškoj federaciji.

- Definitivno je da se vrijeme mijenja, da su zime postale mnogo blaže. To nije pravilo u svakoj godini, ali evo u ovoj 40. godini od obilježavanja Olimpijskih igrada u Sarajevu nemamo onaj pravi zimski duh, zimsku snježnu idilu kako bismo zaista vratili taj osjećaj Olimpijade u Sarajevo. Mi smo sve pripremili što je u okviru naših mogućnosti, ali ono što vrijeme odluči tako će i bit, da li ćemo moći održati ili ne je sada isključivo faktor vremena - kazao je Mehić.

On je mišljenja da obilježavanje svake godišnjice ZOI-a treba da ima neko posebno mjesto, kako u KJP 'ZOI 84' tako i u gradu Sarajevu.

- Mi smo jedan od 20 gradova u svijetu koji su bili domaćini zimskim olimpijskih igara i ne mislim da samo ta 40-ta godišnjica treba da ima neko posebno značenje. Mislim da svaka godina treba da bude u duhu olimpizima - kazao je Mehić.

Dodao je da svaki februar treba da bude u duhu sporta u Sarajevu i da ne treba sa žaljenjem gledati na ovu zimu sada, nego da svake godine treba graditi i doživljavati olimpijski duh.

- Nije svake godine ovako loše i za Olimpijadu je također bilo bez snijega, a onda je snijeg iznenadio dan-dva ranije. Mi smo i birali ovaj termin za organizaciju događaja jer je februar uvijek bio najstabilniji što se tiče vremena i mislim da na to možemo računati ako ne ove, onda u narednim godinama - zaključio je Mehić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Instalacija 'Sarajevo Olympic Journey' Edine Selesković za obilježavanje 40 godina ZOI

NLB Banka i TZ KS putnicima sarajevskog aerodoroma poželjeli dobrodošlicu u olimpijski grad

Sutra na FTV premijera dokumentarnog filma 'Olimpijada u Sarajevu'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu