Sport     | 24.02.2024. 11:40 |

Karl-Heinz Rummenigge proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

FENA Saopćenje, Foto/ Sportske igre mladih

BEOGRAD, 24. februara (FENA) - Karl-Heinz Rummenigge, bivši njemački nogometaš i član upravnog odbora Bayern Münchena, na svečanoj ceremoniji u Beogradu proglašen je ambasadorom Plazma Sportskih igara mladih. Rummenigge je tako podržao najveću sportsko amatersku manifestaciji u Evropi i postao dio velike SIM porodice ambasadora među kojima su Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, sportisti Edin Džeko, Luka Modrić, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Nemanja Vidić, Džanan Musa, Slaven Bilić i mnogi drugi.  

Sportske igre mladih kroz 28 godina djelovanja od osnivanja, okupile su više od 2,7 miliona djece i mladih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, a od ove godine kao četvrta zemlja priključila se i Slovenija.

Idejni osnivač i predsjednik SIM-a Zdravko Marić u Sava centru u Beogradu pozdravio je prisutne i zahvalio svim sponzorima i ambasadorima koji dugi niz godina podržavaju Igre.

- Kad pogledam retrospektivno što smo sve napravili u ovih 28 godina uvijek sam posebno ponosan na svu djecu koja sudjeluju na natjecanjima i što mi kao organizacija uspijevamo da im svake godine sudjelovanje bude potpuno besplatno. Želim zahvaliti vladama svih država u kojima održavamo Igre na potpori, a uvijek moram posebno zahvaliti i velikom Predragu Mijatoviću, ali i jednom od najboljih osoba koje poznajem, Aleksanderu Čeferinu, čija nam potpora posljednjih godina neizmjerno znači - kazao je Marić.

Već dugi niz godina ambasador Plazma Sportskih igara mladih je i Johannes Hahn, Evropski komesar za budžet i administraciju, koji je ovom prilikom Karl-Heinz Rummeniggeu uručio plaketu Sportskih igara mladih i poželio dobrodošlicu na sebi svojstven način.

- Dobrodošli u Sportske igre mladih koje spajaju četiri zemlje, a to je veliki uspjeh i odmah da vam kažem, ovo nije kraj već tek poluvrijeme ove sportske priče i vjerujem u njezino daljnje širenje - kazao je Hahn.

Dvostruki osvajač Zlatne lopte, jedan od najboljih svjetskih napadača 1970-ih i 1980-ih, osvajač Evropskog prvenstva Karl-Heinz Rummenigge, najveći dio karijere proveo je u Bayernu, gdje je danas član nadzornog odbora, a od sada i ambasador Sportskih igara mladih.

- Presretan sam što sam proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih i što smo se okupili na ovako sjajnom događaju, a to mi je zaista velika čast i svima zahvaljujem - kazao je Rummenigge.

Obraćajući se učesnicima, on je između ostalog naglasio da je sport sjajan alat koji okuplja mlade i djecu, a njihovi osmijesi su nešto najljepše. Dodao je i da djeca iz svih zemalja trebaju biti jedan tim koji vodi ljubav prema sportu.

U sklopu programa održano je i revijalno takmičenje u jednoj od najpopularnijih sportskih disciplina Plazma Sportskih igara mladih - igri između dvije vatre, na kojem su učestvovala djeca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Plazma Sportske igre mladih 14. sezonu započele su u februaru ove godine sportsko-edukativnim događajem pod nazivom Zero Waste-Budi dio igre-Čuvajmo našu planetu, u saradnji sa kompanijom Coca-Cola u sklopu koje se održavaju i edukativne radionice realizovane u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a Zero Waste se nastavlja već u ponedjeljak u Kiseljaku. Pokrovitelj ovogodišnjih Igara u BiH je Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo kulture i sporta, saopćeno je iz Sportskih igara mladih. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sportske igre mladih obilježile Svjetski dan djeteta

Spektakularni All-Star sport day u Splitu za kraj 27. sezone Sportskih igara mladih

Finalnim takmičenjima na Tjentištu završene BRIDGE sportske igre u prirodi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu