Bosna i Hercegovina     | 19.03.2024. 18:12 |

Apel organizacija civilnog društva da se otvore pristupni pregovori između BiH i EU (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Predstavnici organizacija civilnog društva "Mreža za izgradnju mira“ i "Igmanska inicijativa" danas su prostorijama Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini potpisali zajedničku izjavu podrške otvaranju pristupnih pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Nakon preporuke Evropske komisije Evropskom vijeću da BiH započne pregovore sa EU, organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pružaju punu podršku pokretanju pregovora i pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Vehid Šehić iz Mreže za izgradnju mira istaknuo je da su inicijativu predali zamjeniku šefa Delegacije EU u BiH, te da se njom apeluje na članove Evropsko vijeća da prihvate preporuku koja je došla iz Evropske komisije da se otvore pregovori s BiH.

Šehić se nada da će BiH i njeni političari pokazati daleko veći stepen odgovornosti i prema građanima BiH i prema Evropskoj uniji koja nam pruža novu šansu da postanemo dio te velike evropske porodice.

- Bosni i Hercegovini trebaju evropski standardi, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava, ustavni patriotizam, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala...Radi nas, ne radi Evropske unije. Ali uz pomoć Evropske unije mislim da ćemo biti daleko efikasniji, da ćemo uspjeti ispuniti sve uslove. Ne pod pritiskom nego stvarno odgovornim ponašanjem naših političara - podvukao je Šehić.

Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative kazao je da je ta inicijativa tokom svog djelovanja radila na obnavljanju, razumijevanju i izgradnji povjerenja među narodima koji su bili umiješani u ratne sukobe 90-tih s naglaskom na BiH.

-Susjedi Bosne i Hercegovine, Srbija i Hrvatska kao potpisnice Dejtonskog sporazuma i prve komšije nisu uvijek radile u najboljem interesu BiH, nego su često destabilizirajuće djelovale - ocijenio je Popov.

On je također naglasio da se Srbija i Hrvatska ne trebaju ponašati prema BiH kao svom protektoratu nego kao prema svom susjedu.

Kako je naglasio, trebalo bi im biti u interesu da je njihov susjed u dobrom stanju, da je dobro, jer je tad i njima dobro.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ukrajina dobila finansijsku pomoć EU od 1,5 milijardi eura

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu