Bosna i Hercegovina     | 28.03.2024. 16:51 |

Utvrđen koeficijent naknade demobiliziranim braniocima za prvi kvartal ove godine

FENA Saopćenje, Foto/ Amer Kajmović

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog  Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata donijela Odluku kojom se utvrđuje koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period januar - mart 2024. godine (I kvartal ove godine). Riječ je  o Transferu za implementaciju Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica - novčana egzistencijalna naknada, koji je utvrđen Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu.

Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđenog iznosa članom 22. Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, bit će utvrđena visina mjesečne naknade.

Kako je navedeno u obrazloženju, Federalnom ministarstvu su u ovogodišnjem Budžetu Federacije BiH za ovu namjenu odobrena sredstva u iznosu od 61.670.100 KM.

Obezbjeđenjem ovih sredstava uređuju se prava, uslovi i postupak za ostvarivanje prava demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sa sjednice Vlade FBiH - O KCUS-u, RMU Zenica i finansiranju dionice Mostar sjever- Mostar jug

Transferi boračkoj kategoriji viši od četiri miliona KM

Usvojen Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 175 miliona KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu