Bosna i Hercegovina     | 07.05.2024. 09:40 |

Završen trodnevni napredni seminar 'Akademije izvrsnosti East West Bridge BiH', doneseno niz zaključaka i preporuka

FENA Saopćenje, Foto/ East West Bridge

TUZLA, 7. maja (FENA) - Učesnici "Akademije izvrsnosti East West Bridge BiH" uspješno su završili trodnevni napredni seminar u Tuzli i donijeli samostalno niz zajedničkih zaključaka i preporuka prema civilnom društvu i javnoj upravi.

Učesnici seminara bili su 20 odabranih mladih aktivista koji dolaze iz različitih gradova širom Bosne i Hercegovine. Imali su priliku družiti se i razgovarati s eminentnim predavačima i učiti od stručnjaka iz oblasti lokalnog aktivizma, demokratije, liderstva, geopolitike, obrazovanja, ekonomije, antikorupciji te diskutovati o aktuelnim temama i zbivanjima u BiH i regionu.

Nakon veoma sadržajne trodnevne agende, donijeli su samostalno niz zajedničkih zaključaka i preporuka koje će uputiti prema civilnom društvu i javnoj upravi na različitim nivoima. Ove preporuke mogu poslužiti kao dobar osnov za donošenje zakona i rješenja za bolje funkcionisanje javne uprave i izgradnje jakih državnih institucija u korist svih građana u BiH, saopćili su organizatori.

Na ovaj način civilno društvo može artikulisati svoje preporuke i dati svoj doprinos, da u sinergiji sa  javnom upravom zajednički rade na iznalaženju boljih rješenja koja su u interesu svih građana u BiH.

- Pored uvođenja reformi obrazovanja u BiH, potrebno je sakodnevno promovisanje važnosti neformalnog obrazovanja među mladim ljudima u svrhu stručnog usavršavanja - jedan je od zaključaka preporuka prema civilnom društvu i javnoj upravi.

Također, potrebno je razvijanje kritičkog mišljenja kod aktivnog stanovništva, kroz civilno društvo, a za potrebe rješavanja izazova i unapređenja lokane zajednice, te izgradnje jakih državnih institucija, kao i uspostava sistemskog međuzavisnog korektiva javnih institucija i civilnog društva.

Principe jednakosti i jednakopravnosti treba provoditi prema svim građanima na teritoriji cijele BiH, uključujući i Distrikt Brčko, osigurati provođenje fer i poštenih demokratskih izbora u BiH, koristeći digitalne tehnologije, osigurati jednake mogućnosti za političku participaciju žena te zahtjevati ustavne promjene u skladu s međunarodnim obavezama, što bi omogućilo bolju funkionalnost države te poštivanje ljudskih prava.

Među zajedničkim zaključcima i preporukama je i usklađivanje lokalnih regulativa kako bi se zadovoljio minimum normi koje lokalna zajednica treba da ostvari kao podršku mladima prema zakonu o mladima Federacije BiH, zakonu o omladinskom organizovanju RS i zakonu o omladinskom organizovanju Brčko Distrikta.

Uvođenje i primjena novih digitalnih tehnologija za rad elektronske uprave za potrebe rješavanja digitalnih usluga prema građanima i administrativnih regulativa u BiH, te uspostava sistemskog i zakonskog okvira za suprotstavljanje korupciji i zloupotrebi javnih dobara, također su preporuke učesnika naprednog seminara. 

Predavači završne napredne East West Bridge Akademije izvrsnosti bili su: Igor Davidović, bivši ambasador BiH, glavni pregovarač BiH sa EU, Draško Aćimović, ekonomski ekspert, bivši ambasador BiH, Bojan Šošić, ambasador BiH u Švedskoj, Jovan Kovačić, predsjednik East West Bridge International, Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, Vehid Šehić Šale, pravni stručnjak /Forum Građana Tuzla, Suzana Sekulović Kadirić, savjetnica za liderstvo i komunikaciju /Švedska, Zoran Pavlović, ekonomski ekspert, Dinka Huremović, aktivistkinja za ljudska prava i Mirela Biković, aktivistica - Omladinski resursni centar Tuzla.

Učesnici naprednog seminara imali su priliku čuti i video poruku ambasadora SAD-a video poruku ambasadora SAD-a Michaela Murphyja

Na kraju naprednog seminara svim učesnicima svečano su uručene Potvrde o učešću na naprednom seminaru “Akademije izvrsnosti East West Bridge BiH” i zahvale na aktivnom doprinosu za razvijanje kritičkog mišljenja i motivacije mladih ka aktivizmu u svojim lokalnim zajednicama i stvaranja boljeg ambijenta u BH društvu. 

Robert Jovanović predsjednik East West Bridge u BiH zahvalio je svim svojim kolegama predavačima, eminentnim stručnjacima i ekspertima, te zahvalio na podršci i partnerima u projektu: Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

Mladim učesnicima je tom prilikom rekao da smo svi skupa u EWB Akademiji izvrsnosti ponosni na ovakve divne sjajne mlade ljude, koji rade na sebi, razvijaju svoje vještine ka izvrsnosti. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Seminar 'Akademije izvrsnosti East West Bridge u BiH' o problemima s kojima se susreću transrodne osobe

U Tuzli uspješno završena trodnevna napredna 'Akademija izvrsnosti East West Bridge u Bosni i Hercegovini'

Finalna napredna 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini' od 25. do 27. aprila u Tuzli

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli