Bosna i Hercegovina

Memorandum o saradnji OŠ 'Aleksa Šantić' i OŠ 'Šalovci' iz Slovenije

Foto/OŠ "Aleksa Šantić"

ŠALOVCI/SARAJEVO, 11. jula (FENA) -  U Šalovcima (Slovenija) od 11. do 13. jula održava se 2. Transnational Meeting kojem prisustvuje devet partnera iz sedam zemalja učesnica u projektu Parents Corner Erasmus + KA2.

Tokom tog skupa, Muamer Tinjak, direktor Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva, potpisao je Memorandum o saradnji s Darjom Farič-Klemenčič, direktoricom Osnovne škole „Šalovci“.

Cilj potpisivanja Memoranduma je razvijanje prijateljskih odnosa  dviju škola, njihovih uposlenika i učenika, a posebno u području obrazovanja i kulture. Potpisnici će, uvjereni u važnost takve saradnje, podsticati cjeloživotno učenje i upoznavanje različitosti, poštujući bogatu kulturnu i jezičku sličnost, te raznolikosti i sličnosti obrazovnih sistema, saopćeno je iz OŠ "Aleksa Šantić".

Osnovna svrha Memoranduma je uspostavljanje i razvoj saradnje u oblasti osnovnog obrazovanja i izradi zajedničkih međunarodnih projekata, a predmet saradnje obuhvatit će produbljivanje veza  škola dviju država, kao i poznavanje historije i kulture BiH i Slovenije, nudeći učenicima sticanje novih prijateljstava, znanja i iskustava, razmjenu određenih podataka koji mogu poslužiti u svrhu istraživanja i realizacije same svrhe Memoranduma.

Saradnja će se zasnivati u duhu partnerske i prijateljske saradnje, a u skladu sa standardima, normativima, te pozitivnim zakonskim propisima država potpisnica.

(FENA) J.Č.