Podrška Vlade Švicarske Domu zdravlja Prijedor | FENA


Bosna i Hercegovina

Podrška Vlade Švicarske Domu zdravlja Prijedor

PRIJEDOR, 8. februara (FENA) - Domu zdravlja Prijedor danas je uručena medicinska i nemedicinska oprema ukupne vrijednosti 48.000 KM.

Opremu je donirala Vlada Švicarske u sklopu projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” (ProSes), a koristit će se za pružanje nedavno uvedenih usluga zdravstvene njege u zajednici. Pored toga, uloženo je 130.000 KM za edukaciju i praktično osposobljavanje 31 medicinske sestre.

 - Rad medicinskih sestara u zajednici je posebno važan jer upravo one mogu da dođu do osoba kojima je pomoć najpotrebnija bilo da su svojim domovima, žive u izolaciji ili nemaju mogućnost da traže pomoć - rekla je direktorica za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer prilikom uručivanja opreme direktorici Doma zdravlja Prijedor Slavici Popović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić uručio je certifikate medicinskim sestrama koje su u okviru projekta uspješno završile obuku iz pružanja sestrinskih usluga u zajednici.

- Ova podrška omogućila je medicinskim sestrama u Prijedoru novi pristup radu u zajednici, ne samo za liječenje pacijenata, već i za prevenciju bolesti - poručio je ministar Bogdanić. 

Od novembra 2015. godine ProSes je podržao Dom zdravlja Prijedor obezbjeđivanjem edukacije i praćenja u radu za 31 medicinsku sestru. Njihov prioritet je rad sa pacijentima s hroničnim oboljenjima, pružanje usluga vezanih za liječenje i za promociju zdravlja. 

Rezultati koji su postignuti u prvih šest mjeseci su veoma ohrabrujući. Obavljeno je skoro 500 kućnih posjeta nepokretnim i palijativnim pacijentima. Za više od 5.100 pacijenata s hroničnim oboljenjima prvi put su medicinske sestre obavile detaljan godišnji kontrolni pregled. 

Projekat ProSes je uspješno podržao uvođenje usluga sestrinstva u zajednici i u domovima zdravlja u Bijeljini, Tuzli i Odžak, te planira pružiti podršku širenju ovog modela i u drugim domovima zdravlja u Bosni i Hercegovini.

ProSes, koji podržava i finansira Vlada Švajcarske sredstvima u iznosu od osam miliona KM, provodi se u cijeloj Bosni i Hercegovini u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Pored rada na unapređenju usluga zdravstvene njege u zajednici, projekat se bavi i regulativom u oblasti sestrinstva kao i visokoškolskim obrazovanjem medicinskih sestara/tehničara, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

(FENA) M.B.