Huremović: TK ima potencijal da postane turistički centar (VIDEO) | FENA


Turizam

Huremović: TK ima potencijal da postane turistički centar (VIDEO)

Foto FENA/Almir Razic

TUZLA, 10. oktobra (FENA) - Pomoćnica ministra za trgovinu i turizam Tuzlanskog kantona Dželmina Huremović izjavila je danas na "Turističkom forumu 2017" u Tuzli da Tuzlanski kanton ima potrebne preuvjete da, od nekada industrijskog, postane turistički centar.

- U prethodnom sistemu, prije dvije ili tri decenije, Tuzli je dodijeljena uloga industrijskog bazena koja baš i nije lijepa te je zbog toga zapostavljen razvoj turizma - istakla je Huremović.

Navela je da Tuzlanski kanton raspolaže izuzetno bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, prirodnim ljepotama i termo-mineralnim izvorima tako da ulaganje u turizam svakako ima svoju šansu.

- Stavljanjem u funkciju određenih turističkih resursa, povezivanjem javnog i privatnog sektora te ozbiljnim poduzetničkim poduhvatima Tuzlanski kanton može razviti gotovo sve vidove turističke djelatnosti, poput lovno-ribolovnog, sportsko-rekreativnog, banjskog i zdravstvenog turizma i slično - rekla je Huremović.

Potcrtala je da je turizam generalno jedna od najbrže rastućih privrednih grana koja uz sebe veže i druge djelatnosti poput trgovine, građevinarstva, finansijskih usluga i drugog te utječe na broj zaposlenih, rast BDP-a, strane investicije i druge makroekonomske indikatore koji su vrlo bitni za svaku zemlju.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.