Sport     | 02.01.2018. 11:19 |

Novi Grad Sarajevo najuspješniji taekwondo kolektiv u BiH (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 2. januara (FENA) - Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo prošlu godinu okončao je sjajnim  rezultatima. Članovi najboljeg bosanskohercegovačkog kluba dominirali su na gotovo svim  domaćim takmičenjima, a u nacionalnim selekcijama bili su osvajači odličja na  evropskim pojedinačnim i klupskim prvenstvima, Balkanijadama, Univezijadi i brojnim međunarodnim turnirima.

Piše: Hasan Selhanović

Najzapaženiji nastup ostvario je Armin Gredić, koji se na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Južnoj Koreji plasirao među osam najboljih u poluteškoj kategoriji. Velika nada bh. taekwondoa Nedžad Husić osvojio je broznanu medalju na evropskom juniorskom prvenstvu na Kipru, isti uspjeh ostvario je na evropskom klupskom prvenstvu u Turskoj, dok je Adna Borić bila druga na evropskom klupskom prvenstvu boreći se za reprezentaciju BiH. 

Taekwondo klub Novi Grad za vrlo kratak period, počev od oktobra 2002. godine kada je i osnovan, došao je u sam vrh taekwondoa u državi i regionu. Na putu do vrha,  treneri, takmičari i ostali članovi kluba su uspjeli izgraditi stabilan kolektiv koji se može pohvaliti izuzetnim rezultatima.

Od osnivanja do danas okupio je više od 1000 polaznika na nekoliko lokacija na području glavnog grada Bosne i Hercegovine. Klub posjeduje i prvu profesionalnu taekwondo dvoranu, smještenu na lokalitetu Dobrinje, koja je moderno opremljena i pruža vrhunske uslove za treninge. 

Pod stručnim vodstvom trenera Harisa Husića i Belmira Berberovića, koji su nositelji visokog zvanja u taekwondou - 4. dan, uz još sedam  trenera educiranih u novogradskoj taekwondo školi, u klubu danas trenira skoro 200 članova u osam uzrasnih kategorija u kojim je  posebno izražen rad sa mladim ljudima. 

Po riječima generalnog sekretara kluba i jednog od glavnih trenera Belmira Berberovića, Novi Grad je  jedan od najbrojnijih taekwondo kolektiva u BiH, koji je zahvaljujući ozbiljnom i kvalitetom radu trenutno vodeći u državi, sa ekipno osvojenim državnim prvenstvima u selekcijama mlađih kadeta, kadeta, juniora i seniora, kako u borbama tako i u formama. 

- TDK Novi Grad postoji već nekih 15 godina. U tom periodu u pojedinačnoj konkurenciji ukupno smo osvojili više od 3.500 medalja, a na osnovu toga naši takmičari su osvojili blizu 300 pehara, za ekipne uspjehe.  Iz godine u godinu ostvarujemo sve bolje rezultate. Na zadnjem državnom prvenstvu u ukupnom poretku ubjedljivo smo zauzeli prvo mjesto, osvojiviši 270 bodova, dok je drugoplasirani klub imao nekih 70 bodova - govori Berberović za Fenu.  

S ponosom ističe da klub daje članove reprezentacije BiH koji su ostvarili vrhunske rezultate  u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

- Naš najbolji senior Armin Gredić ove godine je ostvario impozantan rezultat, plasmanom  među osam najboljih na SP-u na kojem su učestvovale 182 države. Osim Gredića u seniorskoj konkurenciji pomenut ću  državne prvake Emira Kaljanca (balkanski prvak), Alena Čukuriju, Samira Selimovića, Armana Dubravca koji je je proglašen za najboljeg seniora na državnom prvenstvu, zatim ženski kadar Nejla Kaljanac, Dina Čukurija, Delila Ramić, juniora Nedžada Husića, te kadetkinje Adnu Borić i Katarinu Kraišnik, evropsku kadetsku prvakinju koja je krajem godine došla iz TDK Sarajevo i od ove godine će se takmičiti za naš klub - kazao je Berberović. 

U  TDK Novi Grad su ponosni i na prije dvije sedmice organizirani veliki međunarodni turnir "Sarajevo Open - Kup Amnasadora Republike Koreje",  koji je okupio 730 takmičara u svim uzrasnim kategorijama  iz 12 evropskih država.

- Smatram da je to  turnir na koji treba obratiti pažnju, u svakom slučaju ga treba podržati i finansijski i medijski, jer je to nešto, što se taekwondoa na našim prostorima tiče, što naša država nije vidjela i sigurno je jedna poslastica za sve taekwondoiste i ljubitelje drugih borilačkih sportova. Takmičari su došli iz 61 kluba. Turnir po ogranizaciji uopće ne zaostaje za turnirima iz Srbije i Hrvatske - kazao je Berberović.

Osnivač i predsjednik kluba, te  trener reprezentacije BiH Haris Husić naglasio je da su takmičari Novog  Grada već počeli s pripremama za predstojeću sezonu u kojoj žele da nastave seriju vrhinskih rezultata. 

- Početkom ferbuara učestvujemo na evropskom klupskom prvenstvu u Istanbulu, na kojem će nastupiti 18 naših takmičara. Nakon toga  očekuju nas nastupi na turnirima G1 klase - Slovenija Open i  Sofija Open, te Svjetski kup u Atini. Na tim turnirima se skupljaju bodovi za svjetsku rang listu. Na njima učestvuje 50 do 60 zemalja sa 2.000 takmičara i traju po nekoliko dana. Najbitniji nastupi za nas će biti SP za juniore i svjetske kvalifikacije za Olimpijadu mladih na kojim će nastupiti Nedžad Husić i Adna Borić. Nadam se da mogu ostvariti plasmane na jedno od prvih osam mjesta kako bi mogli da direktno učestvuju na tom takmičenju - završio je Husić. 

Pogledajte http://fena.ba/video/1305/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Qwv8G9KUWJldHh0ut7r4-GrptjZIYx0l?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pet medalja za takmičare taekwondo kluba Victory na Državnom prvenstvu BiH

Ada Avdagić osvojila srebro na G1 turniru u Sofiji

Okerić ugostio uspješne bh. teakwondo reprezentativce

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo