Regija     | 03.01.2018. 13:29 |

Europska komisija poziva Hrvatsku i Sloveniju na dijalog

FENA Agencije

BRUXELLES, 3. siječnja (FENA) - Europska komisija u srijedu je pozvala Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog na svim razinama i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi mogli naškoditi bilateralnim razgovorima te ponovila svoju spremnost da pomogne u provedbi arbitražne presude.

 "Komisija traži od obje strane da nastave dijalog na svim razinama na konstruktivan, primjeren i nedvosmislen način i izbjegavaju bilo kakav potez koji bi naškodio bilateralnim razgovorima koji su u tijeku", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica EK Mina Andreeva, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju u vezi s graničnim sporom između Hrvatske i Slovenije.

 "Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek Arbitražnog suda", dodala je Andreeva, najavivši da bi Komisija mogla još jednom raspravljati i razmotriti kako pridonijeti implementaciji arbitražne presude.

 Ona je dodala da Komisija "pohvaljuje liderstvo koje su pokazali premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar, koji su se 19. prosinca prošle godine sastali u uzvratnom Cerarovu posjetu Zagrebu".

 Hrvatska i Slovenija nisu tada uspjele približiti stajališta o načinu rješavanja graničnog spora, jer je Slovenija i dalje inzistirala na stajalištu da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države i da se treba provesti, što Hrvatska ne želi, ali je zato Ljubljani ponudila pravni okvir za rješavanje tog pitanja, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Hrvatska: Most predstavio nositelje lista svoje koalicije u svih 11 izbornih jedinica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo