Ekonomija     | 04.01.2018. 13:56 |

Mahmutović: U KS pozitivni trendovi u pojedinim granama privrede

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Privreda Kantona Sarajevo krajem 2017. godine bilježi pozitivne trendove u određenim proizvodnim i neproizvodnim granama privred. Povećan je obim vanjskotrgovinske razmjene, a nastavljene su i pozitivne promjene na tržištu rada, u poređenju sa istim periodom prethodne godine – izjavio je Feni predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Muamer Mahmutović.  

Kada je riječ o proizvodnim granama privrede, kako je dodao, bitno je istaći da su indeksi fizičkog obima industrije i prerađivačke industrije konstantno bilježili rast u tom periodu.

- U Kantonu Sarajevo u periodu januar- septembar 2017. obim industrijske proizvodnje je porastao za 7,6 posto, a zabilježen je i rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji za osam posto u poređenju sa istim periodom godinu ranije. Među granama prerađivačke industrije, najveći rast su ostvarile proizvodnja baznih metala (41,4 posto) i proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (27,1 posto), dok je najveći pad zabilježen u proizvodnji mašina i uređaja (-84,8 posto) i popravke i instaliranja mašina (-44,4 posto) – kazao je Mahmutović.

Naveo je da se posebno se ističe konstantno povećanje broja turista, te ostvarenih noćenja u KS i u FBiH. Tako je u periodu januar-oktobar prošle godine Kanton Sarajevo posjetilo 428.528 turista i ostvareno je 866.296 noćenja.  U odnosu na isti period 2016. godine, broj turista se povećao za 18,4 posto, a broj noćenja za 17,5 posto.

- Prošla godina će ostati zabilježena i kao godina u kojoj je obim vanjskotrgovinske razmjene rastao. U periodu januar-oktobar došlo je do povećanja uvoza i izvoza u Kantonu Sarajevo, pri čemu je uvoz u Kanton Sarajevo iznosio tri milijarde i 606 miliona KM, što je 21,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvoz iznosio jednu milijardu  i 246 miliona KM, što je 62,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu – kazao je Mahmutović dodajući da je obim vanjskotrgovinske razmjene iznosio četiri milijarde i 853 miliona KM i zabilježeno je povećanje od 29,8 posto u odnosu na isti period 2016. godine.

U ovom periodu, deficit u KS je iznosio dvije milijarde i 359 miliona KM, što je više za 6,9 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 34,6 posto. 

PKKS, kako je kazao Mahmutović, ispunila je sve glavne programske aktivnosti, zahvaljujući koordiniranoj aktivnosti članova, organa i stručnih tijela Komore, a tome je doprinijela i uspješna saradnja sa drugim organima i institucijama, a posebno sa Ministarstvom privrede KS i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Nakon konsultacija sa članovima, upućen je, kao i svake godine, značajan broj  inicijativa prema nadležnim organima. 

Značajnije mjere koje je Komora inicirala i u ovoj godini odnose se na donošenje sektorskih strategija, izmjene i dopune zakona iz nadležnosti svih nivoa vlasti u smislu njihovog prilagođavanja potrebama i interesima domaće privrede, rasterećenje privrede po osnovu poreza, doprinosa i drugih izdvajanja, zatim pojednostavljenje procedure registracije privrednih društava i dobijanja raznih dozvola, reformu pravosuđa, usklađivanje proizvoda sa standardima i kriterijima Evropske unije, likvidnost privrednih subjekata; javno-privatno partnerstvo,  reformu u oblasti komunalne privrede i druge mjere.

- Naše aktivnosti u 2018. godini prilagođavat će se potrebama privrede u Kantonu Sarajevo, a već za januar pripremamo nekoliko korisnih prezentacija i planiramo predstaviti domaćim kompanijama mogućnosti saradnje sa poslovnim partnerima iz Turske, a u pitanju su nove tehnologije. Također, kada je riječ o investicijama, želim istaknuti da se trenutno na našoj web-stranici nalazi Katalog investicionih projekata iz Kantona Sarajevo, koji broj više od 84 projekta u ukupnoj vrijednosti od oko 2,5 milijarde KM i ovaj katalog će biti ažuriran prema iskazanim potrebama - kazao je Mahmutović.

Početkom ove godine, kako je dodao, planiraju promociju i dva nova projekta, koja se finansiraju iz domaćih izvora, a među kojima je i otvaranje novog Centra za poduzetništvo i inovacije. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mahmutović: Prijedlozi poslovnog sektora moraju se puno više uvažavati

PKKS - Osposobljavanje stručnog kadra za potrebe privrede

Privredna komora FBiH osnovala Udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana