Svijet     | 04.01.2018. 19:11 |

Sin Borisa Beckera optužio njemačkog desničara zbog rasističkih komentara

FENA Internet

BERLIN, 4. januara (FENA) - Sin bivše teniske zvijezde Borisa Beckera podigao je optužbe protiv njemačkog nacionalističkog poslanika koji ga je vrijeđao na rasnoj osnovi, izjavio je u četvrtak njegov advokat. 

Advokat Christian-Oliver Moser izjavio je za Associated Press da su optužbe koje je podigao u ime Noaha Beckera uslijedile nakon "nepodnošljivih rasističkih komentara" na Twitter nalogu nacionalističkog poslanika Jensa Maiera.

Tweet se pojavio nakon članka u njemačkim novinama, u kome Noah (23) navodi da je Berlin "bjelački grad" u poređenju s Londonom ili Parizom i da je bio napadan u njemu zbog boje svoje kože.

Noah Becker je sin trostrukog prvaka Wimbledona i njegove bivše supruge Barbare Becker, čija je majka Njemica, a  otac afroameričkog porijekla. On radi kao umjetnik i muzičar i živi u Berlinu.

U intervjuu za magazin Emotion, koji je prvi put objavio njegove djelove u utorak, Noah Becker je upitan da li je osjetio rasizam u Berlinu. 

- Da, također sam bio napadan zbog svoje tamne boje kože. U poređenju s Londonom ili Parizom, Berlin je bjelački grad - kazao je. 

Maier, poslanik Alternative za Njemačku, reagovao je u utorak popravljajući rasistički komentar na Twitteru, koji je kasnije izbrisao. On je  negirao da je lično napisao kontroverzni tweet, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Prošle je godine Maier, sudac iz istočne njemačke države Saksonije, ukoren od suda u Dresdenu zbog korištenja parola ekstremne desnice, prenosi dpa.

Maier je jedan od 92 člana nacionalističke Alternative za Njemačku, ili AfD, stranke koja je  prvi put izabrana u njemački nacionalni parlment u septembru.

U ovoj je sedmici još jedna poznata članica AfD ušla u nevolje zbog reakcije na tweet policije u Koelnu koja je uputila novogodišnje čestitke na arapskom jeziku.

Poslanica Beatrix von Storch na Twitteru je objavila svoju reakciju: "Da li oni misle da će time zaustaviti barbarske muslimanske horde silovatelja na njihovom putu?" 

Twitter nalog Von Storch u ponedjeljak je bio blokiran na nekoliko sati zbog sumnji da je prekršila pravila koja ograničavaju govor mržnje. Policija je saopćila u utorak da je podnijela krivičnu prijavu protiv nje zbog sumnji da je podsticala na mržnju.

Novogodišnje slavlje u Koelnu prije dvije godine bilo je u sjeni uznemiravanja stotina žena koje su se požalile da su maltretrirane  i opljačkane, uglavnom od grupa migranata.

Partija AfD je poznata po svom agresivnom stavu prema muslimanima i migrantima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Tim Ujedinjenih nacija: Ima razloga za vjerovati da je Hamas počinio seksualno nasilje

UNRWA nastoji ublažiti posljedice izraelskih optužbi

Navaljni obaviješten o novim krivičnim prijavama protiv njega

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom