Svijet     | 04.01.2018. 21:04 |

Mogherini i Rodriguez otvaraju put za šire ekonomske veze EU i Kube

FENA Internet

HAVANA, 4. januara (FENA) - Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini sastala se u četvrtak s kubanskim ministrom vanjskih podslova Brunom Rodriguezom, rekavši da je istorijski sporazum potvrđen u novembru otvorio vrata za šire ekonomske veze otoka pod komunističkom vlašću i 28-članog bloka. 

Rodriguez i Mogherini nazvali su Sporazum o prelaznom političkom dijalogu i saradnji novim poglavljem u odnosima dvije strane.

- Sporazum pruža novi potencijal na polju saradnje, trgovine, ulaganja, a također i političkog dijaloga  - izjavila je Mogherini u kratkom govoru prije početka sastanka.

Dvoje zvaničnika, koji su se sastali nekoliko puta u protekle četiri godine, izgledali su opušteno i pozitivno tokom kratkog obraćanja novinarima prije početka sastanka.

- Ovo je primjer dobre volje i uzajamnog poštovanja koje vodi do razumijevanja i obostrano korisnog napretka na svim poljima uprkos našim razlikama - izjavio je Rodriguez.

Dok je ponovno približavanje SAD i Kube inicirano u periodu 2015/16. godine, EU je ukinula sve sankcije i dogovorila sporazum, prvi između Kube i EU.

- Želim izraziti zahvalnost za veoma konstruktivan dijalog koji smu uspjeli uspostaviti, zasnovan na obostranom poštovanju, na ljudskim pravima - kazala je Mogherini.

Članice EU pojavile su se kao najbitniji ulagači na Kubi, predvođene Španijom, Francuskom i Italijom, a blok je također drugi po veličini trgovinski partner Kube. Na članice EU također otpada oko 30 posto turista koji posjete tu otočnu zemlju, prenosi Reuters. 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu