Bosna i Hercegovina     | 05.01.2018. 12:50 |

Paroh Marić: Božić je praznik ljubavi, sreće, mira i tolerancije

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - U parohijama na području općine Sanski Most tradicionalno se obilježava Badnja večer i proslava Božića.

Sveštenik u Sanskom Mostu paroh Alen Marić kazao je tim povodom Feni da se u Sanskom Mostu i u okolnim selima na sam Badnjak služi večernje bogosluženje u određenom periodu, zavisno od parohije.  

- Tradicionalno se, za najmlađe članove, obavlja pijukanje u hramovima potom se izlazi iz hrama i vrši osvećenje badnjaka i nalaganje na vatru koje simbolizuje rođenje Isusa Hrista. Badnje veče nas uvodi u najradosniji hrišćanski praznik Božić, a na sam Božić služi se sveta liturgija  - kazao je.  

Po selima se, kaže, okiti badnjak a svaki domaćin iznosi nešto od ponuda (peškir, flaša pića) i stavlja na badnjak koji se vozi (na traktoru ili na konjskim kolima). Kad badnjak obiđe čitavo selo ili mjesnu zajednicu dolazi pred hram gdje se upriliči večernje bogosluženje.

Paroh Marić kaže da stanovnici svih uzrasta iz nekoliko mjesnih zajednica dolaze u hram u centru gradu na obilježavanje tog značajnog praznika.

Naglašava da su i mladi ljudi na tom području, iako ih kako je kazao nema mnogo, voljni da njeguju tu pravoslavnu tradiciju i običaje i proslave praznik u svojim domovima i hramovima.

Paroh Marić čestitao je pravoslavnim vjernicima nastupajući Božić te poželio da se svi stanovnici BiH međusobno poštuju i vole, bez obzira na vjeru i na naciju.

- Da u zdravlju, sreći i veselju proslavimo svi zajedno najradosniji hrišćanski praznik Božić jer je to praznik ljubavi, sreće, mira, tolerancije - poručio je.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima, najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak. Na Badnji dan, rano ujutro, najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo - badnjak, koji se pali na Badnje veče, uoči Božića, objavljujući radost Hristovog Rođenja.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Јosifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnja večer je porodični praznik, kad se ukućani okupljaju oko posne trpeze, a karakterišu ga i lijepi narodni običaji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Palestinska zajednica u BiH čestitala pravoslavni božić

Božićne liturgije služene u pravoslavnim crkvama u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu