Bosna i Hercegovina     | 05.01.2018. 13:11 |

Povećan broj pacijenata u Službi hitne pomoći 'Doma zdravlja' Bugojno

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 5. januara (FENA) - Prve dane ove godine u Službi hitne pomoći “Doma zdravlja” Bugojno obilježili su učestali dolasci građana koji su tražili ljekarsku pomoć, u većini slučajeva zbog viroza.

-U prosjeku smo svaki dan imali 80-90 pacijenata, što je veći broj od uobičajenog. Građani se, uglavnom, javljaju zbog povišene temperature, bolova u grlu, glavobolje, kašlja, otežanog disanja i malaksalosti - kazao je dr. Nijaz Islamović.

Ističe da medicinsku pomoć traže većinom djeca i stariji, hronični bolesnici, kojima posljednje temperaturne oscilacije nikako ne odgovaraju.

-Oboljeli bi trebali mirovati, provjetravati prostorije u kojima borave, jesti hranu bogatu vitaminima, i izbjegavati odlazak na mjesta gdje se nalazi veći broj ljudi, jer se radi o infekciji kapljičnog tipa, koja se lako može prenijeti s jedne na drugu osobu - istaknuo je. 

Bilo bi poželjno, također, da se pacijenti adekvatno oblače, uzimaju određene napitke kako bi nadoknadili izgubljenu tečnost, kao i lijekove za snižavanje temperature.

-Ukoliko bolest potraje duže od nekoliko dana trebaju se javiti ljekaru. Isto važi i za manji broj djece, kod kojih je ustanovljeno da su oboljeli od malih boginja, odnosno varičela - naglasio je dr. Islamović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana