Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.01.2018. 13:41 |

Bivši gruzijski predsjednik Saakašvili u odsutnosti osuđen na tri godine zatvora

FENA Internet

MOSKVA, 5. januara (FENA) - Sud u Tbilisiju u petak je izrekao zatvorsku kaznu u odsutnosti bivšem gruzijskom predsjedniku Mikhailu Saakašviliju u trajanju od tri godine, zbog zloupotrebe položaja u okviru slučaja ubistva Sandra Girgvlianija.

Gruzijsko tužilaštvo je 2014. godine protiv Saakašvilija podnijelo krivičnu optužnicu u odsutnosti, optužujući bivšeg predsjednika ove republike za umiješanost u više krivičnih djela, uključujući ubistvo Girgvlianija, uposlenika Ujedinjene banke Gruzije, podsjeća Sputnik.

Girgvliani je ubijen 2006. godine.

- Gradski sud Tbilisija donio je odluku o proglašenju krivice Mikhaila Saakašvilija u slučaju zloupotrebe položaja i odredio kaznu od četiri godine zatvora koja je skraćena za jednu četvrtinu po zakonu o amnestiji, te će konačna kaznena mjera iznositi tri godine zatvora - navedeno je u saopćenju objavljenom na web stranici ovog suda.

Sud je dodao da je Saakašvili podijelio pomilovanja visokopozicioniranim zvaničnicima umiješanim u Girgvlianijevo ubistvo, oslobodivši ih tako odgovornosti za kršenje prava članova njegove porodice i državnih interesa.

Saakašvili je napustio Gruziju 2013. godine, nakon što je Giorgi Margvelašvili postao predsjednik, te je kasnije otišao u Ukrajinu, gdje je bio guverner regije Odessa. Saakašvili je trenutno umiješan u organizovanje antivladinih protesta u Ukrajini.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gruzijski predsjednik Sakašvili proglasio novi štrajk glađu, a zatim ga otkazao

Gruzija odobrila Saakašvilliju prebacivanje iz zatvora u privatnu kliniku

Hiljade građana okupilo se na ulicama Tbilisija u znak podrške Sakašviliju

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana