Bosna i Hercegovina     | 05.01.2018. 14:48 |

Žuljevć: SDP traži povlačenje Prijedloga zakona o MIO/PIO

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 5. siječnja (FENA) – Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine traži od Vlade Federacije BiH da povuče Prijedlog zakona o MIO/PIO iz parlamentarne procedure, kazao je u petak na konferenciji za medije SDP-ov zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Aner Žuljević.

 Dodao je kao ta stranka također traži da se otvori novi proces prigovora u kojima će ravnopravno sudjelovati umirovljenici, sindikati i zainteresirani politički subjekti.

Žuljević je podsjetio kako je SDP  kroz proces usvajanja Zakona o MIO/PIO uložio preko stotinu amandmana pokušavajući da bude partner u donošenju sistemskog zakona koji, kako je rekao, nema veze s političkom pripadnošću ili bilo kojom drugom društvenom podjelom.
 
Radi se o zakonu koji je jednako važan za sve građane u ovoj državi, ocijenio je Žuljević, naglasivši pritom kako SDP smatra da spomenuti zakon treba biti izdignut iznad politike zbog čega je potrebno pokrenuti širi društveni dijalog kako bi se dobilo najbolje moguće rješenje.

- Radi se o zakonu koji je ekonometrijski matematički model, gdje je Vlada dužna reći kolika će mirovina biti danas na bazi određenih godina uplaćenog radnog staža, a kolika će biti po novom zakonu - naglasio je.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu