Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 09:41 |

Grubeša: Sačiniti moderan pravosudni sustav koji će odgovarati svima u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša zadovoljan je rezultatima rada Ministarstva u 2017. godini, istodobno, istaknuvši kako je u 2018. neophodno napraviti korak više, osobito na planu pravosudne reforme koja se ne odvija zadovoljavajućom dinamikom.

- Zadovoljan sam rezultatima rada Ministarstva u 2017. godine, u 2018. moramo napraviti korak više - kazao je Grubeša u razgovoru za Fenu, sumirajući rezultate rada Ministarstva pravde BiH u protekloj godini.

On u tom kontekstu podsjeća da su krajem prošle godine Vijeće ministara BiH i nevladine organizacije potpisali Sporazum o suradnji na kojem je Ministarstvo pravde BiH bilo angažirano duže vremensko razdoblje.

Ocijenio je kako suradnja institucija vlasti s nevladinim organizacijama, odnosno organizacijama civilnog društva predstavlja jednu od temeljnih vrijednosti svakog demokratskog društva, te da je potpisivanje spomenutog sporazuma veliki uspjeh Vijeća ministara i Ministarstva pravde BiH.

- Učinkovit dijalog s nevladinim organizacijama, kao i sudjelovanje građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa europskih integracija. Ovim sporazumom mi smo načinili važan korak na europskom putu koji je najvažniji pravac za Bosnu i Hercegovinu – istakao je Grubeša.

Nadalje, pojašnjava da će se provedbom Sporazuma poboljšati transparentnost rada nevladinog sektora u BiH, a čime su, među ostalim, ispunjeni zahtjevi Odbora eksperata Vijeća Europe (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).

Jedan od pozitivnih rezultata Ministarstva pravde BiH u protekloj godini jeste i osiguranje besplatne pravne pomoći.

- Uspjeli smo, sukladno zakonu, osigurati besplatnu pravnu pomoć, iako je to bio izuzetno zahtjevan poduhvat s obzirom na to da Ured za besplatnu pravnu pomoć nije ustrojen Pravilnikom o unutarnjem ustroju i nema suglasnost Vijeća ministara BiH - precizirao je Grubeša, istaknuvši kako se i na ovaj način Ministarstvo pravde BiH želi približiti čovjeku.

Ono čime ministar pravde BiH nije zadovoljan je reforma pravosuđa koja se ne odvija zadovoljavajućim tempom.

Navodi da je svaki dio bh. pravosudnog sustava "prepisivan" od neke države u svijetu, „bez uvažavanja specifičnosti našega društva, a rezultat svega je da imamo nezadovoljstvo na svim stranama“.

- Sada, pak, kada sami pokušavamo raditi na reformama, predstavnici međunarodne zajednice nam opetovano ponavljaju sintagmu „check and balances“, koja treba osigurati da ni jedan dio društva ne postane premoćan, što na kraju i odgovara suvremenim demokratskim standardima, ali opet se pri tomu zanemaruju specifičnosti karakteristične za ovaj prostor – kaže Grubeša, naglašavajući da je to izazov s kojim se u koštac mora uhvatiti pravosuđe kroz strukturirani dijalog.

Potcrtava kako je nužno sačiniti moderan pravosudni sustav koji će odgovarati svima koji žive u Bosni i Hercegovini, te da se taj korak mora napraviti u 2018. godini.

- Ovo jeste izborna godina i u njoj će biti puno kočnica, ali ja sam sa svima iskreno i otvoreno ušao u razgovore i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati dugo očekivane rezultate – naglasio je.

Pred Ministarstvom pravde BiH u ovoj godini je, među ostalim, i završetak projekta izgradnje novog državnog zatvora.

– Dosta energije je uloženo da se ovaj projekt privede kraju i bez obzira na brojne prepreke koje se bile pred nama mi smo ga priveli kraju. Mislim da je došlo vrijeme da BiH konačno dobije prvi državni zatvor – zaključio je ministar pravde BiH Josip Grubeša u razgovoru za Fenu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sattler pozvao na usvajanje zakona iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH

Ministarsvo pravde BiH - Transfer Garića u Srbiju sukladno odredbama Europske konvencije

Bunoza: Kroz zakonodavne i organizacijske promjene možemo vratiti povjerenje u pravosuđe

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo