Bosna i Hercegovina     | 06.01.2018. 16:05 |

Delegacija SDP-a BiH položila vijence na Kazanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Brojna delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) danas je na Kazanima položila vijence u znak spomena na građane Sarajeva koji su svoje živote izgubili na ovom lokalitetu, saopćeno je iz ove partije.

Prilikom polaganja vijenaca, naglašeno je kako je konačno došlo vrijeme da se u Bosni i Hercegovini iskreno i otvoreno govori o svemu što se dešavalo u vrijeme rata.

Iz SDP-a ističu da bez istine nema pravde, a da bez pravde nema pomirenja i zajedničkog života, te da sve žrtve ratnih zločina u BiH zaslužuju pravdu, a sve porodice žrtava, kao i svi građani ove zemlje istinu o onome što se dogodilo.

- Na Kazanima je počinjen ratni zločin. Najveći broj žrtava na ovom mjestu je srpske nacionalnosti, ali su ovdje stradali i Hrvati i Bošnjaci, kao i pripadnici drugih naroda. To jasno govori o besmislu zla, kao i o tome da su žrtve, prije svega, žrtve i da među njima ne treba praviti razliku - navodi se u saopćenju.

Iz SDP-a BiH navode da je krajnje vrijeme da gradske vlasti u Sarajevu dostojno obilježe ovo mjesto, kao i da je vrijeme da se izgradi spomenik koji će biti trajno sjećanje za sve ljude koji su na tom mjestu izgubili živote.

- Izgradnja spomenika se obećava već duži vremenski period, a zvaničnici SDP-a su u proteklim godinama bili među prvima koji su pokrenuli taj proces, ali to očito nije bilo dovoljno. Zato još jednom pozivamo gradske, kantonalne, federalne i državne vlasti da učine sve što je potrebno kako bi se spomenik napravio. To je naša dužnost i obaveza - navodi se.  

Delegacije SDP-a će u narodnom periodu obići još lokacija stradanja u proteklom ratu, "jer iskreno želimo odati poštovanje prema svim žrtvama ratnih zločina i dati vlastiti doprinos procesu pomirenja u BiH, poštovanju istine i traganju za pravdom koje nikada ne smije prestati".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo