Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Magazin     | 07.01.2018. 10:00 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Internet

MOSTAR, 7. siječnja (FENA) -

 - 1536. Umrla engleska kraljica španjolskog podrijetla Katarina Aragonska, prva od šest žena engleskog kralja Henrika VIII. Njihov razvod bez dozvole pape izazvao je englesku crkvenu reformaciju i raskid s Vatikanom.

 - 1652. U Senju rođen književnik i povjesničar Pavao Ritter Vitezović u obitelji njemačkog vojnika doseljenika koji je prihvatio hrvatstvo. Bio je jedan od najvažnijih ljudi hrvatskog kulturnog i povijesnog razvitka u drugoj polovici 17. i početkom 18. stoljeća.

 - 1888. Umro trgovac i prosvjetitelj Mijo Krešić, rođen u Karlovcu 1818. Pokrenuo je književni časopis "Naše gore list", izdao "Hrvatski kalendar", almanah "Ladu", "Hrvatski zabavnik" te vrhunsku memoarsku "Autobiografiju".

 - 1943. U New Yorku umro Nikola Tesla, izumitelj na polju elektrotehnike. Patentirao je stotinjak pronalazaka, a njemu u čast uvedena je jedinica magnetske indukcije tesla. Rođen je 1856. u Smiljanu kraj Gospića.

- 1953. Američki predsjednik Harry Truman priopćio je da je u SAD-u izrađena hidrogenska bomba.

 - 1964. U Long Beachu rođen popularni američki glumac Nicolas Cage. Uz ostale, njegovi najpoznatiji filmovi su "Mjesečina", "Divlji u srcu", "Napuštajući Las Vegas", "Hrid", "Čovjek bez lica" i "Adaptacija".

 - 1967. U Zagrebu umro književnik i leksikograf Mate Ujević, urednik časopisa "Luči" i "Mladost" te pokretač književne revije "Renesansa". Od 1996. utemeljena je nagrada "Mate Ujević", s područja leksikografije i enciklopedistike.

 - 1992. Zrakoplov JNA oborio je kod Novog Marofa u Hrvatskoj helikopter s promatračima Europske zajednice. Poginulo je svih pet osoba u helikopteru.

 - 1997. U Alžiru je, u eksploziji bombe koju su u autobusu podmetnuli islamski ekstremisti, poginulo najmanje 13 i ranjeno oko 100 osoba.

 - 2002. Francuski legendarni modni kreator Yves Saint Laurent povukao se iz svijeta visoke mode. Modnu kuću osnovao je 1962., a proslavio se 1966. kolekcijom prvih smokinga za žene koji su postali modni hit.

 - 2006. Umro austrijski planinar Heinrich Harrer, čiji je život detaljno opisan u njegovoj autobiografskoj knjizi, po kojoj je kasnije snimljen film "Sedam godina na Tibetu".

 - 2015. Trojica naoružanih islamskih terorista upala su u redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u centru Pariza te otvorili vatru na zaposlenike i članove redakcije, kao i pripadnike policije koji su pokušali intervenirati, prije nego što su uspjeli pobjeći automobilom. Tijekom napada poginulo je  12 osoba, uključujući dvojicu policajca, glavnog urednika Stéphanea "Charba" Charbonniera te trojicu vodećih karikaturista.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'