Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 09:03 |

Zadić: Moj zadatak je posvetiti posebnu pažnju djelovanju Austrije prema BiH

FENA Internet

 

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Smatram da je moj zadatak posvetiti posebnu pažnju djelovanju Vlade Austrije prema Bosni i Hercegovini i utjecati na uspješnu integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. S obzirom na to da sam u svojoj stranci odgovorna za evropska i pitanja vanjske politike, u parlamentu ću raditi u odboru evropskih i vanjskih poslova, te ću biti u prilici da direktno pratim korake koje vlada poduzima - izjavila je za Dnevni avaz Alma Zadić, zastupnica stranke Liste Pilc u austrijskom parlamentu.

Ona je jedina osoba s prostora bivše Jugoslavije u parlamentu Austrije u koji je ušla kao kandidatkinja stranke koja se otcijepila od Zelenih. U razgovoru za Dnevni avaz Zadić ističe da je strateški interes njen i stranke kojoj pripada ubrzano približavanje regiona EU.

- Kada su BiH i Balkan u pitanju, mi ćemo aktivno podržati integraciju u EU. Pred nama je puno posla i to ne ovisi samo o EU, nego i o napretku koji je postignut u BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana - kaže ona.

Zadić dodaje da će njena stranka učiniti sve što može da i dalje utječe na EU i pojedine države članice Unije da se intenzivno radi na integraciji regiona u EU.

- Kada se govori o Balkanu, vladin program predviđa da će se nastaviti kontinuirano zalagati za proširenje EU, ali s jasnim kriterijima. Ističe se podrška državama zapadnog Balkana na osnovu njihovog individualnog napretka. Ostaje otvoreno pitanje šta će to tačno značiti za BiH i kojom snagom će se vlada truditi da integracija zapadnog Balkana bolje napreduje nego u prošlim godinama. Što se tiče vanjske politike, glavni cilj nove asutrijske vlade bit će zaštita vanjskih granica EU. Ovdje očekujem da će asutrijska vlada zatražiti saradnju i sa državama naše regije  - kazala je, između ostalog, Zadić za Avaz.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zadić: BiH i zapadni Balkan su prioritet Austrije

Zadić: BiH i zapadni Balkan su prioritet Austrije

Mensur Bektić austrijskoj ministrici Zadić uručio 'Cvijet Srebrenice'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom