Svijet     | 08.01.2018. 10:24 |

May objavljuje kadrovske smjene u britanskoj vladi

FENA Internet

LONDON, 8. januara (FENA) - Britanska premijerka Theresa May danas objavljuje kadrovske smjene u vladi, dok se u medijskim izvještajima sugerira da će šestero visokih ministara biti smijenjeno ili otpušteno. 

Očekuje se da ministar vanjskih poslova Boris Johnson, ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd, ministar za Brexit David Davis i ministar finansija Philip Hammond zadrže svoje položaje.

Očekuje se, međutim, da ministrica obrazovanja Justine Greening, predsjedavajući stranke Patrick McLoughlin, ministar biznisa Greg Clark i Andrea Leadsom, predsjedavajuća Donjeg doma parlamenta, budu smijenjeni, prenose britanski mediji.

Premijerka bi također trebala imenovati ministra za Brexit "bez sporazuma", u pokušaju da pokaže Briselu da je Britanija ozbiljna u namjeri da napusti EU bez postizanja sporazuma ukoliko pregovori ne dođu do zadovoljavajućeg zaključka po nju, piše Daily Telegraph.

Također se očekuje da May promovira više žena i mlađih političara, u nastojanju da prikaže novo lice svoje konzervativne stranke.

Promjene u vladi slijede nakon odlaska njenog čovjeka od povjerenja Damniana Greena, prvog sekretara vlade, nakon što je priznao da je lagao o navodnom otkriću pornografskih fotografija na njegovom kompjuteru u Donjem domu parlamenta tokom policijske istrage.

To je bila posljednja u dugom nizu kriza za May, koja je izgubila parlmentarnu većinu kratko nakon što je postala premijerka u julu 2016. i čijim mandatom dominira "usijana" tema Brexita, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo