Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 11:00 |

Dodik: Jedna od ambasadorica u BiH tražila je da odustanemo od 9. januara

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8. januara (FENA) - Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je jedna od ambasadorica u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba da odustane od obilježavanja 9. januara kao "Dana RS-a“, što je neprihvatljivo.

-To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni treba da odustanu od obilježavanja svog dana - rekao je Dodik novinarima.

Kazao je da nije u pitanju ambasadorica SAD-a u BiH, ali nije želio da precizira o kome je riječ, jer će se, kaže, o tome kasnije voditi polemika.

Ocijenio je da je Ustavni sud BiH, koji je ranije osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a, politički sud, koji je odluke donio preglasavanjem i zloupotrebom.

-RS je svojim zakonom i provedenim referendumom pokazala šta je volja srpskog naroda - ustvrdio je Dodik dodajući da su se danas u Banjoj Luci okupili svi srpski predstavnici vlasti na svim nivoima bez obzira na političku pripadnost.

Poručio je i da su "samo naivni mogli vjerovati da će se volja jednog naroda kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem RS moći poništiti jednom administrativnom mjerom".

Tvrdi i da se "razvio jedan novi srpski patriotizam prema RS, da on postoji prema Srbiji i da nema patriotizma za BiH, te da ga nije bilo ni onda kada je ona bila u sastavu socijalističke Jugoslavije“.

-Zaustavili smo nametanja visokog predstavnika i spremni smo da vratimo otete nadležnosti, što će biti teško, ali vraćanje ustavnih nadležnosti RS je glavni politički cilj - naveo je on.

Ponovio je da "srpski narod ima pravo da obilježava 9. januar, kao 'Dan RS-a', jer je ona tada nastala i vjeruje da će do naredne godine u svakoj općini u tom bh. entitetu postojati trg ili ulica koji će nositi naziv 9. januar“.

Dodik i srpski zvaničnici u RS-u i na nivou BiH danas su položili vijence na spomenik palim borcima proteklog rata i palih boraca NOB-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Udruženja žrtava traže da se procesuiraju oni koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!