Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 12:24 |

Uhapšen Milorad Obradović u SR Njemačkoj, osumnjičen za zločin u Miska Glavi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Postupajući na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH, policijski organi SR Njemačke, na području Minhena, uhapsili su Milorada Obradovića zvanog“Stiven“ rođenog 06.01.1967. godine u Prijedoru.

On je osumnjičeni za ratni zločin u mjestu Miska Glava.

Obradović je pod istragom Tužiteljstva BiH  i osumnjičen je da je u srpnju 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koju su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu  F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke već su pokrenuli  ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog i u narednom periodu očekuje se njegovo izručenje pravosuđu BiH, radi procesuiranja za navedeni ratni zločin.

Pravosuđe BiH, za navedenim osumnjičenim je tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja, da se nalazi u inozemstvu. U okviru istog predmeta, jedan osumnjičeni nedavno je lišen slobode na području Crne Gore.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH, vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Tužiteljstvo BiH, skupa s partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu, saopćeno je iz Državnog tuužiteljstva. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'