Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 12:32 |

Predložen pritvor za Almira Krnjića zbog nedozvoljenog prometa oružjem

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, prema Sudu BiH je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Almira Krnjića, rođenog 1986. godine u Travniku.

Za osumnjičenim su policijske i sigurnosne agencije tragale više dana, nakon što su policijski organi Republike Slovenije, zaustavili i otkrili specijalno prepravljeno vozilo BH registarskih oznaka, koje je korišteno za krijumčarenje oko 20 automatskih pušaka, streljiva i opreme, koje su otkrivene i zaplijenjene u Sloveniji.

Nakon što je ostvarena međunarodna suradnja, provedene su aktivnosti i pretresi na više lokacija u BiH, kako bi se otkrile i identificirale sve osobe uključene u organiziranu kriminalnu skupinu, koja je vršila nabavku i krijumčarenje naoružanja iz BiH, prema Sloveniji i dalje prema zemljama EU, sa ciljem da bude prodato na ilegalnom tržištu naoružanja, te korišteno za izvršenje teških kaznenih djela u zemljama EU.

Operativnim radom, osumnjičeni Krnjić identificiran je kao jedan od organizatora ilegalnog transporta i krijumčarenja naoružanja, nakon čega je lišen slobode i ispitan.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, kao i u suradnji s partnerima iz Slovenije u međunarodnoj operaciji, nastavlja aktivnosti na identificiranju i lišenju slobode svih osumnjičenih pripadnika navedene organizirane kriminalne skupine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Policijski izvještaj - Švedska ima oko 62.000 osoba aktivnih i povezanih s kriminalnim mrežama

Predstavnici izložbe 'Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" posjetili Kavazovića

Automobile ukradene u zemljama EU-a prepravljali i prodavali u Srbiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo