Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 12:26 |

'Merhamet' podijelio 60 stipendija za učenike osnovnih i srednjih škola

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Humanitarna organizacija "Merhamet“ Muslimansko dobrotvorno društvo podijelila je danas 60 stipendija učenicima osnovnih i srednjih škola iz Fondacije "Edah Bećirbegović“.

Godišnja stipendija za srednjoškolce iznosi 750 KM, a za učenike osnovnih škola 500 KM, i bit će isplaćena jednokratno u punom iznosu.

Predsjednik "Merhameta“ Hajrudin Šahić, koji je danas potpisao ugovore sa stipendistima, kazao je da je oko 70 posto stipendija za djecu iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska, a 30 posto za djecu iz Federacije BiH.

- Radi se o djeci koja dolaze iz višečlanih porodica, koja su socijalno ugrožena. Međutim, kada se radi o djeci iz RS uspjeh u školi nam nije bio toliko bitan, važno je bilo da pomognemo toj djeci jer su uslovi u kojima oni žive jako teški. Stoga smo donijeli odluku da uspjeh bude na drugom mjestu, u odnosu na njihove potrebe - pojasnio je Šahić.

Naglasio je da će "Merhamet“ i dalje nastojati da iznađe sredstva za finansiranje djece iz RS-a s većim omjerom nego iz FBiH, ali da nije zadovoljan odzivom bh. privrednika i institucija da pomognu stipendiranje djece i njihovim roditeljima koji školuju po troje-četvero djece, a imaju minimalna ili nikakva primanja.

- Naša je želja da animiramo što više institucija, privrednika i pojedinaca koji će podržati ovu 'Merhametovu' aktivnost i omogućiti da našim stipendijama obuhvatimo što više djece iz socijalno ugroženih porodica širom BiH - kazao je Šahić te apelirao na sve da konkretno pomognu povratak u manji bh. entitet

I predsjednica Komisije za dodjelu stipendija iz Fondacije "Edah Bećirbegović“ Šahzija Dreca pozvala je institucije, firme i građane da podrže aktivnosti "Merhameta“ kako bi bio obuhvaćen što veći broj djece iz ugroženih, mnogočlanih porodica, prije svega povratničkih porodica u RS.

Pomoći se može pozivom na humanitarni broj ili uplatom na žiro račun, a informacije se mogu dobiti na web siteu "Merhameta“ ili Fondacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Grad Konjic stipendira 150 studenata i srednjoškolaca

Raspisan konkurs za dodjelu stipendija studentima u BPK Goražde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo