Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 12:41 |

Stranka za BiH - Čelnici RS-a krše važeće odluke i zakone

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra neprimjerenom „homogenizaciju“ građana srpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska povodom najave obilježavanja 9. januara.

U saopćenju te stranke se navodi da, i pored pravosnažne presude Ustavnog suda BiH, čelnici RS-a uporno krše važeće odluke i zakone, što je otvoreni poziv na rušenje institucija BiH.

Stranka za BiH smatra da posebno iznenađuje podrška člana Presjedništva BiH iz reda srpskog naroda, „čime se i on uključio u rušenje temelja vladavine prava“.

- Od Milorada Dodika i aktuelne vlasti u RS-u drugačije je teško očekivati, jer oni ovakvim politikanstvom i negiranjem državnih institucija zapravo žele skrenuti pažnju sa teškog ekonomskog stanja u kome se građani Republike Srpske nalaze – novodi se u saopćenju.

Stranka za BiH ističe da je vrijeme da se rukovodstvo i građani RS suoče s činjenicama šta se zapravo desilo 9. januara 1992. godine.

- Ta i takva politika je dovela do agresije i etničkog čišćenja u BiH. Takvoj politici i takvoj ideologiji je već presuđeno u nekoliko navrata pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – stoji u saopćenju.

Stranka za BiH smatra neprimjerenom šutnju predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koja između ostalog ima mandat da štiti Ustav BiH i vladavinu prava, što od njih i očekujemo – saopćeno je iz te stranke. 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana