Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 12:58 |

Pokret 'Odgovor': Udruženja žrtava ogorčena zbog podjela u probosanskom bloku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su ogorčena zbog podjela u probosanskom bloku nakon što je Socijaldemokratska partija (SDP) odbila učestvovati u apelaciji protiv Zakona o Danu Republike Srpske, tvrde u Pokretu "Odgovor".

Kako su u saopćenju podsjetili, nakon ovakve odluke SDP-a potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (Stranka demokratske akcije - SDA) najavio sastanak odvojen od onog koji organiziraju udruženja žrtava genocida u Srebrenici, 9. januara.

Iz Pokreta "Odgovor" optužili su Salkića i delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Enesa Suljkanovića da su "udarili na dostojanstvo udruženja preživjelih žrtava genocida".

- Ovo je jasna poruka da u paničnom strahu za čuvanje vlastitih pozicija spremno idu u gaženje dostojanstva svog naroda i svjesno opstruiraju pregovore o probosanskom bloku - poručuju iz "Odgovora".

Taj pokret u saradnji sa udruženjima žrtava u Srebrenici će 9. januara organizirati konferenciju o temi "Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Duraković: Pozvao na registraciju birača u dijaspori za oktobarske izbore

Pokret "Odgovor": Sprema nam se izborna krađa u RS-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'