Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.01.2018. 14:11 |

Macron traži da se Evropa priključi kineskom projektu obnove puta svile

FENA Internet

BEIJING, 8. januara (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je danas Evropu da se uključi u kineski projekt oživljavanja Puta svile na početku svoje posjete Kini, prenosi AFP.

Macron je uputio poziv Evropi i Kini da se zajedno suoče sa problemom globalnih klimatskih promjena pohvaljujući dosadašnju ulogu svojih domaćina.

- Naše su sudbine povezane. Budućnost treba Francusku, Evropu i Kinu – rekao je Macron u govoru prilikom posjete sjevernom gradu Xian, odakle počinje drevni trgovački put.

Kina je lansirala ideju o infrastrukturnom programu teškom hiljadu milijardi dolara koji bi omogućio razvoj područja koja su nekada putem trgovine povezivala Kinu za ostatkom svijeta. U Evropi su neki taj projekt tumačili kao kineski ekspanzionizam. Iako je Francuska bila oprezna u prvi mah, Macron je prihvatio inicijativu.

- Taj projekt predstavlja priliku da gradimo mostove između država i civilizacija, kao što je to činio drevni put svile. Smatram da je važno da Evropa i Kina jačaju saradnju na toj inicijativi, a Francuska je spremna preuzeti vodeću ulogu – rekao je Macron u intervjuu za kinesku internet stranicu China.org.cn.

On je istaknuo kako se projekt treba realizirati u okvirima "balansiranog partnerstva". Macronov dolazak u Kinu nova je faza u njegovoj diplomatiji, s obzirom na to da je do sada bio fokusiran na Evropu i Afriku. Izrazio je nadu da će sa Pekingom ostvariti strateško partnerstvo na različitim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.

Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu pokloniti konja - penzionisanog "člana" Republikanske garde, prenosi AFP. Sa njim u delegaciji je 60 privrednika i predstavnika institucija, te Macronova supruga Brigitte.

Nakon posjete sjeveru države Macron stiže u Peking.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'