Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 08.01.2018. 14:11 |

Slovenski parlament u utorak o pokretanju ustavne tužbe protiv premijera

FENA Agencije

LJUBLJANA, 8. siječnja  (FENA) - Slovenski parlament u utorak će se naći na izvanrednom zasjedanju zbog zahtjeva najjače oporbene stranke da se protiv premijera Mire Cerara pokrene ustavna tužba zbog sirijskog migranta.

Kako javlja Hina, Cerar je prije dva mjeseca na pritisak nevladinih udruga jednom svojom izjavom sugerirao da bi iz humanih razloga mogla biti odgođena deportacija jednog sirijskog izbjeglice koji je u Sloveniju ušao iz Hrvatske, na što su zastupnici Slovenske demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše, Cerara optužili za kršenje zakona i ustava jer je sud prije toga već potvrdio da je deportacija u skladu sa slovenskim i europskim uredbama, te schengenskim pravilima, a uz ustavnu tužbu govorili su i o mogućem pokretanju njegove kaznene odgovornosti.

- Inicijativa najveće oporbene stranke nema izgleda za uspjeh jer su Cerarovi koalicijski partneri u vladi najavili da će odbiti prijedlog ustavne tužbe za koju bi se morala izjasniti natpolovična većina zastupnika. Cjelodnevno zasjedanje parlamenta je prilika stranačkim klubovima i njihovim čelnicima da se međusobno suoče o migracijskim i drugim važnim pitanjima, pred predizbornu kampanju koja počinje za koji mjesec - navode slovenski mediji.

Cerar s jedne strane zagovara humanitarni pristup s migrantima, ali u okviru prava, dok Janša smatra da bi Slovenija schengensku granicu za migrante trebala striktnije kontrolirati i ne dopuštati ulaz neprovjerenih osoba iz trećih zemalja izvan Europske unije.

Ceraru  su se u njegovoj namjeri da sirijskom izbjeglici na osnovi diskrecijskog prava vlade omogući privremeni azil usprotivili ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

S druge strane, stranka Socijalnih demokrata (SD) koja je također član Cerarove koalicije, postupila je sasvim drukčije. Zamjenik predsjednika njenog zastupničkog kluba Janez Škoberne automobilom je iz azilnog doma migranta dovezao u svoj ured u parlamentu i tako mu izrazio solidarnost.

Govoreći pred sutrašnju sjednicu za slovenske medije, Cerar je kazao da odlučno odbija "manipulaciju" Janeza Janše i da su kritike kako je u slučaju sirijskog  migranta djelovao mimo ustava i zakona i izvan službenih ovlaštenja bez ikakve osnove.

- Janša još jednom pokušava manipulacijom diskreditirati mene i vladu u završnom dijelu našeg mandata -  kazao je Cerar dodavši kako je riječ o politički motiviranom postupku pred parlamentarne izbore sredinom ove godine.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'