Bosna i Hercegovina     | 08.01.2018. 14:40 |

SDP: SDA i Izetbegović platili su proslavu "Dana RS"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8.januara (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH saopćila je kako su "zaprepašteni novom količinom laži i obmana iz kuhinje SDA i njihovog posrnulog lidera Bakira Izetbegovića".

-Mi u, Socijaldemokratskoj partiji BiH, nemamo dilema kada je u pitanju poštivanje vladavine zakona, pa tako i po pitanju odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju Dan RS. Podsjećamo Izetbegovića i njegovu SDA kako su upravo njihovi zastupnici u Narodnoj skupštini RS i Vijeću naroda RS podržali proslavu Dana RS, tako što su glasali za budžet RS u kojem se nalaze sredstva predviđena za obilježavanje ovog datuma - navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

Iz ove stranke naglašavaju da nije SDP, već SDA-ov premijer Fadil Novalić, zvao poslanike Domovine u NSRS da podrže budžet RS, te da su SDA i Izetbegović "u kafani u Lukavici Miloradu Dodiku i njegovoj vlasti osigurao stotine miliona KM, kroz usvajanje aranžmana sa MMF-om". Na istom mjestu i istog dana Izetbegović je, kako navode iz SDP-a, potpisao sramni Mehanizam koordinacije kojim je, osim entitetskog veta, u pregovorima sa EU uveden i kantonalni veto, a nedavno su SDA i SNSD, "kao dio Koalicije za siromašenje građana, izglasali povećanje akciza, koje će u vidu novogodišnje čestitke dovesti do vala poskupljenja u cijeloj BiH".

-Još jednom ponavljamo da ne želimo učestvovati u predizbornim trikovima SDA, te pozivamo Bakira Izetbegovića da, ukoliko želi tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS, to učini sam, a ne da se krije iza Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.Tako će pokazati da ima hrabrosti stati iza svoje politike sukoba i vještačkih tenzija, te ujedno preuzeti odgovornost za sve što će takva politika donijeti svim građanima BiH - saopćeno je iz SDP-a.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vučić: Čestitao sam "dan RS", namjeravam to činiti i ubuduće

SDA: Protiv organizatora i finansijera neustavnog „dana RS“ bit će podnesene krivične prijave

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom