Ekonomija     | 08.01.2018. 16:10 |

AlcerolMittal: U fabričkom restoranu želimo zaposliti bivše radnike Željezare

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Kompanija ArcelorMittal u Zenici je nakon tromjesečnog čekanja angažirala dvije firme, Salčinović Zenica i Sarajlić Prom Žepče, kako bi se pokrenule restoranske usluge u fabričkim pogonima. Objema firmama vrlo jasno je preporučila, a one su prihvatile, da za ove usluge zaposle odgovarajuće bivše radnike Željezare Zenica. Obje firme su također o tome obavijestile one na koje se to odnosi u Željezari, izjavila je direktorica AlcerolMittala za komunikacije i korporativnu odgovornost Dijana Božić Srdanović.

- Budući da je ovdje vrlo važan faktor zapošljavanje bivših radnika Željezare Zenica u restoranima Arcelor Mittala, mi smo ih zamolili da iskoriste ovu priliku zapošljavanja kod firmi koje su sklopile ugovor za pružanje usluga u kompaniji. Uspjeh ovih firmi će osigurati dugoročnu zaposlenost za radnike i može biti situacija u kojoj su svi na dobitku. U ovom trenutku, ovo je jedino izvodivo rješenje koje omogućava snabdijevanje hranom odmah, što je ultimativni zahtjev našeg sindikata i uposlenika. Solidarnost koju su pokazali naši radnici prema radnicima Željezare Zenica, pristajući na to da im se već nekoliko mjeseci ne isporučuje hrana, ne može se nastaviti unedogled jer 2.200 radnika ArcelorMittala radi bez osiguranog toplog i hladnog obroka, što nije prihvatljivo kako za menadžment tako ni za Sindikat. 

Još jednom molimo sve bivše uposlenike Željezare Zenica, koji su radili u našim restoranima, da iskoriste priliku za posao kod novih izvođača, firmi Salčinović Zenica i Sarajlić Prom Žepče. Ponuda za posao u ovim firmama otvorena je još dva dana - izjavila je Božić Srdanović.

Kompanija ArcelorMittal je dugo pružala bezrezervnu podršku poslovanju Željezare Zenica sve do 3. oktobra  2017., kada je Željezara odlučila prekinuti s radom jer su njeni računi tada bili blokirani više od mjesec dana. Od tada, radnici nisu mogli imati organiziranu ishranu u kompaniji, a takvu situaciju nije uzrokovao niti menadžment ni radnici ArcelorMittala. Sindikat te kompanije je konstantno upozoravao menadžment da je takvo stanje neodrživo i postavio ultimatum za nalaženje rješenja. 

-  Mi smo sve do sada čekali nadajući se rješenju, ali se ono tehnički ne može očekivati uskoro jer je Željezara Zenica  pod upravom predstečajnog upravnika i bilo kakav proces formiranja nove firme za restoranske usluge će trajati još mjesecima nakon donošenja odluke predstečajnog upravnika, potom stečajnog upravnika itd. Kompanija ArcelorMittal nije voljna da sklapa bilo kakav ugovor za pružanje usluga s firmom koja je u predstečajnom postupku jer za nas je neizvodivo da vodimo poslovne razgovore s partnerom s kojim se ne može dogovoriti stabilna suradnja - rekla je također direktorica Božić Srdanović obrazlažući razlog zbog kojeg je AlcerolMittal angažirao firme Salčinović Zenica i Sarajlić Prom Žepče za pokretanje restoranskih usluga u fabričkim pogonima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrvatski i slovenski specijaliteti na Michelinovoj večeri

Peking prijavio ukupno 327 slučajeva zaraze COVID-om povezanih s posjetama restoranima

Prvi muzej duhana u regiji sutra otvara svoja vrata - Ljubuški

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom