Magazin     | 09.01.2018. 01:04 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. siječnja (FENA) -

- 1799. Velika Britanija je uvela porez na dobit, kao prvo organizirano prikupljanje novaca za potrebe države od poduzetnika.

- 1856. Rođen je Stevan Stojanović Mokranjac, srpski skladatelj i glazbeni pedagog, klasik srpske glazbe, njena najistaknutija osoba na prijelazu iz 19. stoljeća u 20. stoljeće. Najpoznatija njegova djela su svakako Rukoveti – petnaest spletova pjesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih dijelova Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske.

- 1856. Rođen je Anton Aškerc, veliki slovenski pjesnik druge polovice 19. stoljeća. Postao je svećenik 1880. godine koji je buntovno kritizirao socijalne odnose. Vodio je ljubljanski gradski arhiv (danas Istorijski arhiv Ljubljane), a na to mjesto imenovao ga je ljubljanski gradonačelnik Ivan Hribar. Glavne su mu pjesničke zbirke "Balade i romanse" i "Primož Trubar". 

- 1873. U izbjeglištvu u Engleskoj umro francuski car Napoleon III., jedan od najvećih zagovornika širenja francuskoga utjecaja u Europi. Izabran je 1848. za predsjednika Republike da bi 1851. godine izvršio državni udar i 1852. proglasio se carem. U francusko-pruskom ratu poražen je kod Sedana i zarobljen, a nakon što je 1870. godine proglašena Republila, emigrirao je u Englesku.

- 1890. Rođen je češki pisac Karel Čapek, najznačajniji prozaik između dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Svjetsku slavu postigao je dramom 'R.U.R.' (Rossumovi univerzalni roboti, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvoja tehničke civilizacije. Bajke je počeo pisati za vrijeme Prvoga svjetskog rata, crpeći građu za njih iz narodnih predaja svoga rodnog kraja.

- 1899. U Parizu je potpisan Mirovni ugovor kojim se Španjolska odrekla svojih bivših kolonija Kube i Portorika i prihvatila okupaciju Filipina.

- 1908. U Parizu je rođena Simone de Beauvoir, francuska književnica, filozofkinja egzistencijalizma, teoretičarka, politička aktivistkinja i feministkinja. Njezini filozofski eseji nastali su pod znatnim utjecajem Sartreovih shvaćanja kojemu je bila životna suputnica.

- 1913. Rođen je američki državnik Richard Nixon, jedini šef države u povijesti SAD-a koji je podni ostavku pod prijetnjom smjenjivanja postupkom tzv. impeachmenta. Predsjednik SAD-a postao je 1969., ponovno je izabran 1972., a 1974. se povukao zbog afere Watergate. 

- 1951. U New Yorku službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda, najveće svjetske mirotvorne organizacije.

- 1954. Rođen je Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda i jedan od najboljih bh. sportaša svih vremena. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji. Četiri puta biran je za najboljeg sportaša BiH,  pet puta za najboljeg sportaša Sarajeva, a 2000. izabran je za sportaša stoljeća u BiH. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi njegovo ime, a u spomen na njega održava se i tradicionalni memorijalni košarkaški turnir. Umro je u Sarajevu 8. prosinca 2001. godine.

- 2004. Turska potpisala protokol kojim se ukida smrtna kazna čak i u slučaju rata, što je predstavljalo početni korak u pravcu otpočinjanja pregovora o ulasku u EU.

- 2005. Sudanska islamistička vlada i pobunjenici s juga zemlje potpisali su mirovni sporazum kojim je završen najduži građanski rat u Africi, koji je trajao 21 godinu.

- 2007. Umro Iwao Takamoto, animator koji je stvorio likove za crtane filmove "Scooby Doo", "Obitelj Kremenko" i "The Jetsons". Tijekom karijere, duge više od šest desetljeća, surađivao je i na nekim od najpoznatijih dugometražnih i televizijskih crtanih ostvarenja za kompaniju Disney. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo