Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 09:41 |

U centru Banje Luke policijske snage, zabranjen rad lokala i točenje alkohola

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9. januara (FENA) - Na ulicama Banje Luke danas je primjetno jako policijsko osiguranje, u centru grada ne rade ugostiteljski objekti, zabranjeno je točenje alkohola, a dio ulica je blokiran za saobraćaj, zbog manifestacija kojima se obilježava neustavni Dan RS-a.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dan RS, u zvaničnom programu nije planiran vjerski dio proslave, a na pozivnicama se više ne spominje  "krsna slava RS-a Sveti arhiđakon Stefan", patrijarh srpski Irinej u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci predvodi svetu arhijerejsku liturgiju, što je bila praksa i ranijih godina.

Liturgiji prisustvuju srpski zvaničnici RS-a, ministri u Vladi tog bh. entiteta, predstavnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića.

Obilježavanje neustavnog Dan RS-a, počinje nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu, nakon čega će entitetski predsjednik Milorad Dodik uručiti odlikovanje bivšem srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija i prijem.

Vladu Srbije na obilježavanju neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci, kako je najavljeno, predstavljat će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, a prisutan će biti i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas neće biti u Banjoj Luci zbog, kako je rečeno u njegovom uredu, ranije preuzetih obaveza.

Najavljeno je i prisustvo predsjednika Južne Osetije Anatolija Bilibova, koji će sutra s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatanom Klokićem potpisati memorandum o saradnji RS-a i Južne Osetije.

Bošnjački zvaničnici u RS-u su, 5. januara, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a", jer ga smatraju neprihvatljivim.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Udruženja žrtava traže da se procesuiraju oni koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana