Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 15:13 |

Ambasada SAD-a: Nepoštovanje odluka Ustvanog suda je kršenje vladavine prava

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je 9. januara kao Dan Republike Srpske proglasio neustavnim, predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati, stav je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

U izjavi za Fenu iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH podsjetili su da ovu odluku Ustavnog suda, naglašavajući da su odluke tog suda konačne i obavezujuće te da se moraju poštovati.

- Nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizirati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda što je ključno za demokratske procese - ističu iz američke ambasade.

Ocijenili su da je neodgovorno od političkih lidera to što i dalje polariziraju politički dijalog u BiH umjesto da se bave problemima s kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju.

Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim, u Banjoj Luci danas je organizirana manifestacija kojom se obilježava ovaj neustavni datum.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik uručio je odlikovanje bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a upriličen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija kao i prijem.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Američka ambasada osudila napad na četvoricu mladih Bošnjaka kod Stoca

Ambasador Clifford Bond bio je istinski prijatelj BiH

Sjedinjene Američke Države pozdravile odluku Evropskog vijeća da otvori pristupne pregovore sa BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta