Bosna i Hercegovina     | 10.01.2018. 10:43 |

Dunović: Da li su Mušić i Bradara zloupotrijebili položaj ili prekršili ustav?

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Potpredsjednik FBiH Milan Dunović izjavio je da je, kad je u pitanju Prijedlog (novog) Zakona o stečajnom postupku, sigurno da radnike neće ostaviti na cjedilu i da će zajednički nastaviti borbu protiv kršenja njihovih elementarnih ljudskih prava.

U saopćennju za javnost podsjeća da je u službenim novinama Federacije BiH objavljeno Rješenje kojim Ustavni sud Federacije BiH odbija Zahtjev Predstavničkog doma i Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH, podnesen 25. aprila 2017., za preispitivanje Presude Ustavnog suda Federacije BiH kojom je Zakon o stečajnom postupku proglašen protutustavnim u članovima 33 i 40.  

- Nismo ni kako treba zakoračili u Novu godinu, a već smo napadnuti artiljerijom besramnosti i javašluka predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH (SDA i HDZ), zaobilaženja Ustava, ignorisanja pravnog poretka i sahranjivanja  posljednjeg traga dostojanstva, te gole egzistencije radničke klase. Gore navedeno Rješenje ponovo je potvrdilo koje granice besmisla uspijeva dotaći izopačena logika vladajuće većine. Osjećam potpunu zgroženost nedostatkom i minimuma empatije za obespravljene radnike i želim naglasiti - Zakon o stečajnom postupku, na osnovu mog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti, proglašen je neustavnim, tačnije neustavni su članovi 33 i 40. Presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 23. marta 2016. je konačna i obavezujuća, a njenim donošenjem stavljena je tačka na kršenje radničkih prava u Federaciji BiH. Tom presudom radnici su pokazali "Sili" da nije sila, te da još uvijek ima onih kojima je Ustav svetinja. Jer Ustav je Država. A Državu su gradili radnici. U navedenoj Presudi, radnici više neće biti u poziciji da im se za njihov rad ne isplaćuju plata i topli obrok, da im se uskraćuje pravo na doprinose, pravo na liječenje (kako radnika tako i njihovih porodica) - naveo je Dunović.

Dodao je da radnici nikada nisu bili bliže da ostvare prava koja im garantuje Ustav i međunarodne konvencije.

- I onda kada sve ide jedinim ispravnim tokom, podmukli plan vladajućih ponovo stupa na scenu, smišljeno kočeći pozitivni, obavezujući proces. Nagradno pitanje glasi - ko se za to pobrinuo. Neka javnost zna - da se nastave kršiti radnička prava, te da se namjerno odgodi primjena konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda, pobrinuli su se predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić iz SDA i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara iz HDZ-a. Oni su, bez znanja zastupnika i delegata, a u ime Parlamenta FBiH uputili Zahtjev za preispitivanje Presude Ustavnog suda FBiH. A znali su, vrlo dobro su znali da je Zakon neustavan. Nisu imali nikakve nove činjenice zbog kojih se presuda mogla dovesti u pitanje, a ipak su složno, kako to samo koalicija SDA-HDZ zna, odlučili da i poslije presude Suda nastave da udaraju po džepu obespravljene radnike, gaze im dostojanstvo i gore nego u robovlasničkom sistemu ne dozvole da im status bude regulisan Zakonom kojim bi imali svoja prava. Direktno su odgovorni za to, jer je Ustavni sud još prije gotovo dvije godine naložio Parlamentu Federacije BiH da izvrši Presudu Ustavnog suda FBiH, na način da se neustavni članovi Zakona usaglase sa Ustavom FBiH - rekao je Dunović.

Istakao je da im nije palo na pamet tada preuzeti odgovornost i kao predsjedavajući domova uraditi ono na šta ih Ustav obavezuje, te da su čekali nešto, valjda da se parlamentarci sami dogovore oko toga.

- Međutim, kada je trebalo poslati Zahtjev za preispitivanje Presude, e onda su se prihvatili pera i napravili Zahtjev za koji je Ustavni sud FBiH u svom zvaničnom stavu između ostalog naveo: "Ustavni sud Federacije je stajališta da zahtjev podnosioca osim paušalnih navoda, ne sadrži niti jednu činjenicu koja bi po svojoj prirodi mogla odlučno uticati na ishod postupka i koja, nije bila poznata Sudu i nije s razlogom mogla biti poznata podnositelju zahtjeva u vrijeme donošenja presude Suda". Da li su Mušić i Bradara zloupotrijebili položaj ili "samo" prekršili Ustav, ili su, onako galantno kako samo oni to znaju, uradili oboje, to je tema za detaljnu analizu, te utvrđivanje odgovornosti od nadležnih institucija - naglasio je Dunović.

Precizirao je da paralelno s tim procesom, namjernog i ničim opravdanog usporavanja provedbe presude Ustavnog suda, kojim se svjesno produžila agonija obespravljenih radnika, Vlada Federacije sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem iz SDA i ministrom pravde Federacije BiH Matom Jozićem iz HDZ-a uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog (novog) Zakona o stečajnom postupku.

- Oni ne umiju stati; samo tonu dublje. Ponovo, prepisujući članove neustavnog Zakona krše, svjesno i namjerno, Ustav Federacije BiH, a na štetu radnika. Kako drugačije objasniti postupak u kojem član Zakona koji je Sud proglasio neustavnim, prepišete od riječi do riječi. I to član koji radnicima oduzima bilo kakvu mogućnost isplate plata i naknada - kazao je Dunović.

Potcrtao je da je u ovoj krajnje delikatnoj situaciji, sigurno da radnike neće ostaviti na cjedilu i da će nastaviti zajednički da se bore protiv kršenja njihovih elementarnih ljudskih prava, "jer je jasno da vladajuća struktura, kroz djelovanje gore navedenih visokopozicioniranih nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija, svjesno krši Ustavom zagarantovana prava radnika i prava na ličnu imovinu".

- Sve izjave ministara, premijera i njihovih savjetnika, te ljudi iz zakonodavne vlasti koje smo mogli čuti prethodnih mjeseci u medijima, kada su navodili da je novi Zakon o stečajnom postupku u interesu radnika, su čista obmana javnosti i svjesno kršenje radničkih prava. Ukoliko bude usvojen Zakon o stečajnom postupku, u formi u kojoj je dostavljen u oba doma Parlamenta Federacije, to će biti brutalno kršenje Ustava FBiH, te direkatan rad protivno Presudi Ustavnog suda; smatraću direktno odgovornim sve one koji, i pored gore navedenih činjenica, dignu ruku za ovakav neustavan Zakon. I da ne bude bilo kakvih nejasnoća - za eventualno usvojen Zakon u toj i takvoj formi, odmah ću poslati Zahtjev za ocjenu ustavnosti - naveo je Dunović, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana