Kultura     | 10.01.2018. 13:01 |

Bukovčevo platno iz Tomislavgrada na izložbi u Klovićevim dvorima

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 10. siječnja (FENA) - Slika Vlahe Bukovca "Isus prijatelj malenih", koja krasi baziliku u Tomislavgradu, zauzimat će središnje mjesto na predstojećoj izložbi Bukovčevih djela u Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu.

Bukovčeva slika je osamdesetih godina prošlog stoljeća dopremljena u duvanjski samostan, a tijekom Domovinskog rata čuvana je u samostanu u Splitu. 1996. godine, nakon izvršene restauracije, vraćana je u duvanjsku spomen baziliku.

Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba krajem godine prebacili su sliku "Isus prijatelj malenih" u Zagreb, gdje će na njoj, prije otvorenja izložbe, biti obavljeni potrebni restauratorski zahvati.

Gvardijan tomislavgradskoga Franjevačkog samostana fra Sretan Ćurčić kazao je kako je ovo veliki događaj za sve njih, jer će upravo ta slika zauzimati središnje mjesto na velikoj izložbi.

Prva od tri planirane izložbe o tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva, u organizaciji Galerije Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuće Bukovac u Cavtatu, bit će otvorena 18. siječnja.

Prva izložba obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, te njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori, Srbiji kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji.

Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija "Isus prijatelj malenih" iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4,40 m, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Slika će po prvi puta biti predstavljena hrvatskoj javnosti, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom